Kako su nastala imena svetskih metropola

Veliki gradovi širom Evrope i sveta dobijali su imena po značajnim ulogama u mnogim istorijskim događajima, po bitkama, vladarima, rekama, a njihovi “kumovi” najčešće su bile vojskovođe, pisci, učeni ili uticajni ljudi tog vremena. Koliko je interesantna istorija raznih gradova, toliko je zanimljivo i poreklo njihovog imena.

Jedan od najraskošnijih gradova Evrope, Barselona, ime je dobio zahvaljujući kartaginskom generalu Hamilkaru koji ga je osnovao. Njegovo porodično ime je Barka, koje potiče od punske reči za munju. Nemačka narodna tradicija kaže da je ime Berlina nastalo od nemačke reči Bar, što znači medved, a ova životinja i dan danas je ovog grada. Glavni grad Rumunije ime je dobio po legendarnoj ličnosti rumunske istorije, po Bukuri, princu, odmetniku, ribaru, pastiru i lovcu. Na rumunskom jeziku reč bukurija znači sreća, a veruje se da je ova reč dačkog porekla. Grad u kom se nalazi jedan od najvećih hramova fudbala – “Enfild roud” i koji predstavlja jednu od najvažnijih britanskih luka, Liverpul, svoje ime je dobio spajanjem reči “lifer” = debela, zgrušana voda; i “pool” = basen. Najveći, a ujedno i glavni grad Danske, Kopenhagen, smešten je na mestu koje je kroz istoriju uvek bilo na povoljnom položaju za trgovinu. Zato ne čudi i poreklo njegovog imena koje vodi od reči “kober” što znači trgovac i “havn” što znači trgovačka luka. Istanbul je nekada bio Carigrad ali veoma dugo i Konstantinopolj. Današnje ime dobio je zahvaljujući grčkoj frazi koju su turci često koristili, “eis tan polin”, što u prevodu znači “u grad”. Na latinskom jeziku, Rim se naziva Roma, a smatra se da je glavni grad Italije dobio po reči “Rumon”, što u isto vreme predstavlja i staro ime reke Tibar, ali možda i po svojim tvorcima iz rimske mitologije, po Romuli i Remu.

Međutim ima i nekih primera za nazive gradova koji su veoma neobični. U SAD-u postoji grad koji se zove i piše “Cool”, a nalazi se u Kaliforniji. Mnogi su oduševljeni što mogu da kažu da žive u mestu koje se zove Pivo (Beer), smešteno u blizini Devona u Engleskoj. Ljudima će biti sigurno interesantno da čuju da ste iz grada Disko u Tenesiju. U Americi ima još dosta čudnih, zanimljivih naziva za gradove, ako imate bilo kakav strah, to nikako ne smete da pokažete ako ste poreklom iz pensilvanijskog grada Fear Not (Ne plaši se), a mnogo je lakše onima koji dolaze iz grada “Rest and Be Thankful” (Odmaraj se i budi zahvalan) a koje se nalazi u Škotskoj. Takođe ima i onih koji žive u “Iznenađenju “ engleski “Surprise”, mestu koje se nalazi u Arizoni, a možda je najzabavnije stanovnicima Klimaks u Pensilvaniji. Nažalost ima i onih malo manje smešnih, a malo više tragičnih gradova kao što su “Nesreća” u Merilendu, “Moron” u Mongoliji ili “Satanino Kraljevstvo” u Vermontu. Dosta je i onih sa upitnim imenom, u bukvalnom smislu… u Arizoni, Severnoj Karolini i Teksasu postoje gradovi koji se zovu “Zašto”, “Zašto da ne” i “Ko je to pomislio”.

Možda su ipak najzanimliviji nazivi gradova koji nose ime po hrani, tako imamo Parče kupusa u Teksasu, Veknu hleba u Vermontu, Vrelu kafu u Misisipiju, Jaje u Austriji ili Zdravicu u Severnoj Karolini.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio