Na pragu najvažnijeg otkrića veka!?

Ketlin Martinez, žena arheolog sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Repblici, celu svoju karijeru posvetila je traganju za izgubljenom groblicom poslednjeg egipatskog faraona i jednom od najuticajnijih žena u ljudskoj istortiji – Kleopatrom.

Kleopatra se, po najrasprostranjenijem verovanju, usmrtila ujednom zmije otrovnice nekoliko momenata pre nego što su Rimljani prodrli u njenu palatu u Egiptu međutim njeno telo nikada nije pronađeno, njeni verni sledbenici navodno su ga transportovali van Egipta pa Kleopatra nije sahranjena uz sve počasti kao većina faraona već u misteriji toliko velikoj da ni danas, više od 2000 godina kasnije mesto njene grobnice nije poznato.

Martinezova i njen tim otkrili su tunel od 1.305 metara , koji se nalazi 13 metara  ispod zemlje, nedavno je objavilo egipatsko ministarstvo za turizam i antikvitete, a stručnjaci su dizajn ovog tunela nazvali inženjerskim čudom.

Iskopavanje je otkrilo ogroman verski centar sa tri svetilišta, svetim jezerom, više od 1.500 predmeta, bistama, statuama, zlatnim komadima, ogromnom zbirkom novčića koji prikazuju Aleksandra Velikog, kraljicu Kleopatru i Ptolomeje – rekala je Martinez. –Najzanimljivije otkriće je kompleks tunela koji vode do Sredozemnog mora i potopljenih struktura -, dodala je ona.

Istraživanje ovih podvodnih struktura biće sledeća faza njene potrage za izgubljenom grobnicom egipatske kraljice. U priči u Kleopatri, najmudrijem egipatskom faraonu, Ketlin Martinez kaže: – Moja upornost se ne može pomešati sa opsesijom. Divim se Kleopatri kao istorijskom liku. Bila je žrtva propagande Rimljana sa ciljem da iskrivi njen imidž. Bila je obrazovana žena, verovatno prva koja je formalno studirala u Muzeju u Aleksandriji, centru kulture svog vremena koji je kasnije i ustoličila. Divom joj se kao studentkinji, lingvisti, majci i filozofu.

Tokom godina proučavanja, niz tragova navelo je Martinezovu da veruje da bi se Kleopatrina grobnica mogla nalaziti u Ozirisovom hramu u razrušenom gradu Taposiris Magna, na severnoj obali Egipta, gde se reka Nil uliva u Sredozemno more. Kleopatra se u svoje vreme smatrala „ljudskom inkarnacijom boginje Izis“ a naučnica veruje od svih 20 hramova oko Aleksandrije koje je proučavala, “nijedno drugo mesto, struktura ili hram ne kombinuju toliko uslova kao hram Tapozirisa Magne”.

Sada sledi novi deo putovanja, podvodna iskopavanja koja će biti posebno zahtevna jer su egipatsku obalu vekovima udarali zemljotresi, zbog čega su se delovi Taposiris Magne urušili i potonuli pod talasima. Iako je „prerano znati kuda vode ovi tuneli“, Martinez se nada da tuneli vode do Kleopatre, “najvažnijeg otkriće veka”.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio