Podvig za spomenik jednog farmera ultramaratonca

Godine 1983., Klif Jang se pojavio na ultramaratonu koji se trčao od Sidneja do Melburna u Australiji, noseći gumene čizme i kabanicu jer je mislio da će padati kiša.

Kako se nikada nije profesionalno bavio trčanjem, za trenera je prijavio svoju majku. Na pitanje novinara koja je svrha njegovog sudelovanja rekao je da je došao istrčati čitav maraton i pobediti, na čemu su mu se svi prisutni smejali.

Kada je trka počela svi maratonci su krenuli predviđenim tempom. Klif je bio najsporiji. Njegovo trčanje više je sličilo na brzo hodanje. Međutim, kako Klif nikada nije sarađivao sa profesionalcima, nikada nije pročitao neku knjigu o maratonu, niti je imao ozbiljnog trenera, on nije ni znao da su stručnjaci predvideli da se najbolji rezultat može postići ako se tokom dana trči 18 sati, a spava 6 sati. Zbog toga je, kada su svi drugi takmičari otišli na spavanje, on nastavio trčati svojim laganim tempom.

Tako je Klif tokom noći izbio na čelo kolone i drugi dan trke započeo kao vodeći takmičar.

I dalje nitko nije verovao da se na takav način može postići neki ozbiljan rezultat, ali je Klif ubrzo pridobio dobio simpatije publike i novinara. Često su ga tokom trke ispitivali koliko još može izdržati bez spavanja, a on je uporno govorio da planira pobediti.

Već nakon trećeg dana kroz čitavu Australiju pročulo se kako je „nekakav farmer“ došao na ultramaraton u gumenim čizmama i kabanici i i pošto bez prestanka trči već tri dana bio je daleko ispred svih takmicara.

Jedva su ga uspeli nagovoriti da obuče trenerku i patike.

Klif Jang je u 61. godini života pobedio na ultramaratonu prešavši put od 875 kilometara za 5 dana, 15 sati i 4 minute bez ijednog trenutka sna.

Oborio je rekord za 12 sati i postavio potpuno nove granice u trkama ovakvog tipa. Nagradu od 10.000 dolara odbio je da primi, traživši da ona bude podeljena takmičarima koji su ostali iza njega, a nisu odustali od trke.

Na pitanje kako se uspeo odupreti snu toliko dugo, Klif je odgovorio novinarima da je navikao danonoćno trčati za ovcama u slučaju da se neka od njih izgubi na nepreglednim farmama Viktorije. On čak nije ni znao da je spavanje bilo dozvoljeno.

U znak sećanja, njegovo ime nosi jedan park u kojem mu je podignut spomenik u obliku gumene čizme. I dan danas se koristi njegov stil trčanja na ultramaratonima.

Foto: wikipedia
  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio