Potonuće Njujorka

Njujork je jedan od najvećih i najposećenijih gradova na planeti, cilj za mnoge ambiciozne ljude koji bi u njemu voleli da pronađu posao i život. Upravo zato, njegov najgušće nasaljeni deo, Menhetn, predstavlja pravu šumu raskošnih nebodera i arhitekture, jednu od najpoznatijih gradskih panorama. Međutim, naučnici su nedavno došli do saznanja da “Velika jabuka” zapravo tone jedan do dva milimetra godišnje, upravo zbog težine zgrada i oblakodera.

Istraživanje koje je sproveo geološki zavod Severne Amerike pokazalo je da ovaj gigant, najveći grad Istočne obale SAD-a godišnje tone po nekoliko milimetra zbog velike težine stambenih i poslovnih zgrada koje su sazidane na njegovom, prilično rastresitom tlu. Delovi koji su bliže obali reke Hadson tonu i mnogo brže, procenjuju stručnjaci. Njujork nastanjuje više od 8.500.000 stanovnika, a u samom gradu postoji preko milion zgrada i oblakodera. Studija koju je geološki zavod Severne Amerike izradio svedoči da je “nestajanje Njujorka u tlo” zapravo mnogo veći problem, jer osim što preti urušavanju njegove infrastrukture, ova činjenica grad čini i veoma ranjivim na prirodne katastrofe poput zemljotresa i poplava. Najviše je ugrožen Menhetn, pogotovo njegov Donji deo, a postoji i realna zabrinutost za njegova predgrađa, Bruklin i Kvins, piše u studiji.

Njujork se suočava sa značajnim izazovima zbog opasnosti od poplava. Pretnja od porasta nivoa mora je tri do četiri puta veća od globalnog proseka duž atlantske obale Severne Amerike. Ukoliko bi se desila masovno izlivanje usled cunamija, temelji Njujorka i njegova struktura ne bi izdržali. Kombinacija tektonskog i antropogenog sleganja, porasta nivoa mora i sve većeg intenziteta uragana implicira sve veći problem duž priobalnih i obalnih područja. Veliki problem predstavlja i široka kanalizaciona mreža ispod grada. Ponovljeno izlaganje temelja zgrada slanoj vodi može korodirati armaturni čelik i hemijski oslabiti beton, uzrokujući slabljenje strukture. – navodi se i izveštaju geološki zavod Severne Amerike.

Iz tog razloga trenutno se formira tim stručnjaka koji će pronaći najbolje rešenje kako da se od tonjenja sačuva “Velika jabuka”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio