Praznik rada 1. maj

Međunarodni praznik rada “Prvi maj”, ili “Majski dan” kako se u nekim zemljama naziva, praznik je koji se slavi u većini zemalja sveta i kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta iskazuju opštu solidarnost radništva i obeležavaju sećanje na dostignuća radničkog pokreta, tačnije na žrtve koje su ovi radnici podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Sve je počelo demonstracijama radničkog pokreta 1886. godine koje su održane u Čikagu, nakon čega je praznik dobio i međunarodni karakter. Crveni karanfili izabrani su za simbol prolivene krvi radnika koji su stradali u demonstracijama. Danas je ovaj praznik jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti. U našoj zemlji Prvi maj je poznat po kampovanju, roštiljanju, splavarenju, druženju u prirodi i drugim sportskim aktivnostima.

Međutim, nije oduvek bilo tako. Obeležavanje Prvog maja prošlo kroz mnoge istorijske i društvene promene. Sve do perioda uspostavljanja prvih komunističkih i socijalističkih država, praznik rada je obeležavan radničkim protestima širom sveta. U kapitalističkim državama tradicija ovakvih protesta zadržana je do današnjeg dana, dok je u komunističkim i socijalističkim zemljama, poput nekadašnje Jugoslavije, taj praznik proglašen za državni, smatrajući da su radnička prava u potpunosti ispoštovana, Prvi maj je nekada predstavljao praznik kada su radnici trebali da pokažu solidarnost i iskažu svoje zahteve za poboljšanje položaja. Danas je ovaj običaj kod nas isčezao i prvi maj se više vezuje za zabavu, druženje, sportske aktivnosti, obeležava u vidu uranaka u prirodi uz obilje hrane i pića, ili odmor od nekoliko dana, nasuprot ostatku sveta gde se obeležava javnim okupljanjima, šetanjama i paradama u atmosferi proslave prava radnika. Iako skoro celi svet, službeno ili neslužbeno, Praznik rada slavi 1. maja, Amerikanci imaju drugi datum. Njihov praznik rada je „klizni“ i slavi se svakog prvog ponedjeljka u septembru, a zove se „Labor day“, odnosno Dan rada. Dok je kod nas tradicija da roštiljamo, Francuzi, Španci i Italijani više vole da protestvuju a Amerikanci da kupuju na ovaj praznik. Trgovci širom Severne Amerike tvrde da je promet tog dana drugi najisplativiji u godini, odmah posle „crnog petka“.

Bez obzira na to da li ćete protestvovati, roštiljati, kampovati, igrati odbojku ili karte sa prijateljima ili otići u Zoološki vrt da posetite životinje, ne zaboravite da pokupite otpad koji ostavite za sobom, obavezno pazite na vatru ukoliko je palite kako bi i priroda mogla da proslavi svoj opstanak nakon našeg slavlja i naravno, ne sedajte za volan automobila nakon “dobrog druženja”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio