Putovanje kroz vreme je moguće

Koliko puta smo samo razmišljali kako bi bilo sjajno vratiti su u prošlost i izmeniti neke svoje postupke, a isto tako veliki je broj onih koji bi u vremeplov seli kako bi vraćanjem kroz vreme mogli prisustvovati nekom istorijskom dohađaju, velikoj bici ili možda iskoristiti priliku i pogledati kako su to dinosaurusi zaista izgledali.

Grupa naučnika iz Australije smatra da je uspela da dokaže kako je putovanje kroz vreme teoretski zapravo moguće, a svoj rad predali su i na reviziju dekanu Univerziteta. U objašnjenju putovanja kroz vreme pomogao im je čuveni “paradoksa dede”.

Prema ovom paradoksu, Ajnštajnova teorija relativiteta dozvoljava matematičku mogućnost da se osoba osoba vrati u prošlost i koristi “vremensku petlju” kako bi eliminisala svoga pretka – dedu. Međutim, problem nastaje kod klasične dinamike iz koje proizilazi da bi, prema logičnom sledu događaja, ishod dedine smrti bio da vremenski putnik kasnije uopšte i ne postoji, niti je ikada postojao. Naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu koristili su razne matematičke proračune kako bi premostili jaz između teorije opšteg relativiteta i klasične dinamike. Za kalkulaciju svojih proračuna mladi fizičar Žermen Tobar i njegov tim koristili su kao model nedavno aktuelnu pandemiju koronavirusom kako bi utvrdili da li ove dve teorije mogu zajedno da koegzistiraju. Za primer je uzet putnik kroz vreme “X” čiji je zadatak bio da se vrati kroz vreme i spreči nultog pacijenta da se virusom zarazi. Prema Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, povratak u vreme je moguć ali bi isto tako, prema klasičnoj dinamici bilo primarno da se putnik ne meša u osnovni sled događaja. Sklapanjem ove dve teorije, putnik kroz vreme može da uspe u sprečavanju širenja virusa međutim nepostojanjem pandemije, briše se i njegova primarna želja i motiv za putovanjem u prošlost.

Na primeru nultog zaraženog, Vi biste pokušali da sprečite širenje virusa ali biste po svoj verovatnoći Vi verovatno postali nulti zaraženi ili bi to bio neko drugi. Dakle, bez obzira šta ste uradili, glavni događaji, pandemija, bila bi neminovna i nastavila bi da se prilagođava vama. To znači da će se pandemija svakako desiti, bez obzira da li je Vi zaustavljali ili ne, samim tim ”mlađa“ verzija vaše ličnosti i dalje bi bila motivisana da se opet vrati u prošlost i zaustavi pandemiju. Objašnjenje svega u najprostijem obliku je da će se događaji uvek adaptirati kako bi se izbegla bilo kakva nedoslednost. – rekao je Tobar za Indipendent magazin.

Samim rušenjem “paradoksa dede” Tobar smatra da je i putovanje kroz vreme moguće, bez posledica na dalje događaje.

Tumačeći naučni rad svojih mlađih kolega, fizičara, glavni istraživač ovog projekta i dekan Univerzitetske komore, iskusni naučnik Fabio Kosta, napisao je u svom zaključku da je “matematika ovog projekta tačna, ali da su dobijeni rezultati čista naučna fantastika”. Ostaje još da se ispita da li je Kosta bio i veliki ljubitelj Enterprajza i “Zvezdanih staza” i odlični poznavalac njihove “prve direktive” prema kojoj će bilo kakvo menjanji prošlosti kao rezultati imati i izmenjenu budućnost.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio