Sa 96. dodele filmskih nagrada Oskar

Krajem februara ili početkom marta, ljubitelji sedme umetnosti okupljaju se ispred malih ekrana kako bi pratili reviju najraskošnijih toaleta i smokinga na crvenom tepihu ispred Dolbi teatra i, još važnije, kako bi ispratili godišnju dodelu nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauka, poznatiju kao Oskar. Najpopularniji glumci planete sa nestrpljenjem su isčekivali ovogodišnju, 96. ceremoniju svečane dodela nagrada da bi nakon tri sata i 20 minuta koliko je trajao događaj, saznali ko je poneo priznanje najboljeg glumca, glumice, režisera i drugih kategorija kojih je ove godine bilo dvadeset i tri. Sve je mnogo lakše i veselije prošlo uz šale i doskočice Džimija Kimela koji je i ove godine bio domaćin večeri.

Sa najviše nagrada, čak sedam, okitilo se američko ostvarenje „Openhajmer“, film koji govori o fizičaru Robertu Openhajmeru, izumitelju atomske bombe i „ocu nuklearnog naoružanja“. Drugi istaknuti filmovi bili su „Jadne stvari“ koji je osvojio četiri nagrade i „Zona intereresa“ koji je osvojio dve. Iako je imao deset nominacija, film „Ubistva pod cvetnim mesecom“ Martina Skorsezea nije osvojio nijednu statuetu, dok je film „Barbi“, koji je ostvario najveću zaradu u 2023. godini, uspeo da osvoji samo jednu, baš kao i filmovi „Akademija Barton“, „Anatomija pada“, „Dečak i heroj“, „Američka fikcija“ i „Godzilla – minus jedan“, film koji je čuvenoj franšizi doneo prvog Oskara.

Za najboljeg glumca u glavnoj ulozi proglešen je Kilijan Marfi koji je na belo platno doneo lik Openhajmera, dok je za najbolju sporednu mušku ulogu izabran Robert Dauni Junior, takođe za ulogu u filmu „Openhajmer“.

Titulom najbolje glumice u glavnoj ulozi okitila se Britanka Ema Stoun za glumu u filmu „Jadne stvari“, a treba napomenuti i da je ovo već drugi Oskar mlade, talentovane glumice. U najboljoj sporednoj ženskoj ulozi najviše je blistala debitantkinja Davin Džoj Randolf u ostvarenju „Akademija Barton“.

Oskar za najbolju režiju osvojio je iskusni stvaralac Kristofer Nolan za svoj film „Openhajmer“, nagradu za najbolji originalni scenario osvojio je film „Anatomija pada“, a za najbolje adaptirani scenario proglašeno je delo „Američka fikcija“.

Zlatnu statuu za najbolji međunarodni film osvojilo je ostvarenje „Zona interesa“ reditelja Džonatana Glejzera, a Oskare za najbolje kostime, najbolju šminka i frizuru prikupio je film „Jadna stvorenja“.

Ben Praudfut i Kris Bauers snimili su film „Poslednja majstorska radionica“ o jedinoj radionici u Los Anđelesu koja besplatno popravlja muzičke instrumente i za njega osvojili nagradu za najbolji kratki dokumentarni film, dok su Mstislav Černov, Mišel Mizner i Rejni Aronson-Rat kući otišli sa stauama Oskara za najbolji dugomentražni dokumentarac, film „Dvadeset dana u Marijupolju“.

Najbolji kratkomentražni animirani film je „Čudesna priča Henrija Šugara“, a najbolji crtać, tačnije dugometražni animirani film, osvojilo je japansko ostvarenje „Dečak i čaplja“, čiji su tvorci istaknuti animatori, Tošijo Suzuki i Hajau Mijazaki. Njihov simpatičan i pomalo trapav ali iskren govor na engleskom jeziku takođe će ostati upamćen.

Iako je vodio je na mnogim kladionicama sa devet nominacija i uspeo da obori sve rekorde na bioskopskim blagajnama kao film koji je inkasirao najviše novca u 2023. godini, film „Barbi“ za sebe je obezbedio samo jednog Oskar, za najbolju pesmu, „Za čega sam stvorena“ autorke Bili Ajliš.

Ni ovogodišnja dodela filmskih priznanja Oskar, Akademije filmskih umetnosti i nauka nije prošla bez skandala i incidenata, a najviše se priča o najavi glumca i rvača, Džona Sene koji je na scenu Dolbi teatra izašao nag, noseći samo zlatnu kovertu u ruci, kako bi najavio dobitnika nagrade Oskar za najbolji kostim.

foto:/ freepik.com

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio