Bojana Novak – Ljubav nas pokreće

Bojana Novak je Subotičanka rođena u Makarskoj. Još kao dete, muzika je bila energija koja je pokretala i ispunjavala svaki delić njenog bića. Iako u duši čuva smirenost ravničarskih predela, nesalomivost krša budila je u njoj ritmove i note koje su je terale da zapisuje i beleži muziku koju je počela da stvara i za koju je nadasve talentovana. U Subotici je pohađala nižu muzičku školu, smer klavir, a kada god je imala vremena, maštala je uz muziku Grace Johnes i Josipe Lisac kako će i sama jednoga dana nastupati na svetlima pozornice.

Međutim, kako to život uvek udesi, Bojana je svoje snove morala da “okači o čiviluk” i okrene se ozbiljnijem, razumnijem zanimanju koje donosi sigurniji prihod. Sa petnaest godina otišla je u Zagreb gde je završila zubotehničku školu, a tim poslom bavi se i danas, voli ga i kaže da nema lepšeg osećaja nego vratiti ljudima osmeh. Muziku nikada nije zapostavljala, uvek bi ponešto pevušila, zapisivala. Uporedo dok je studirala, kao mlada dvadesetogodišnjakinja, sastavila je u svom domu mali sobni studio, taman dovoljan da beleži svoje vokalne i melodijske ideje. Nakon godina uspešne profesionalne karijere, došao je trenutak da se sa starih snova skine prašina, a osmeh postavi i na Bojanino lice. Ovih dana, sada kao mlada i lepa žena, majka jednog veselog dečaka, Bojana Novak snimila je svoj muzički prvenac koji je spremna da podeli sa Subotičanima, ali i svim ljudima koje pokreće dobra muzika.

Nakon završenih studija, Bojana je poput mnogih velikih pevačica, svoju umetnost počela da polira povremenim nastupima i svirkama, bila je član nekoliko bendova i oprobala se u raznim muzičkim pravcima. Kada se vratila u Suboticu, 2007. godine vodila je tadašnji trend klub sa ciljem da ostvari i muzičku saradnju za svoja dela, nažalost zbog količine posla njen cilj je ostao u seni. Zato se 2013. godine vratila zubotehnici i profesiji za koju se školovala, ali nešto u njoj je, baš poput afričkog bubnja koji je nedavno naučila da svira, nastavilo da tuče i diktira ritam. Želje se više nisu mogle sputavati. U novembru 2020. godine, uz pomoć basiste Igora Hadžalića, krenula u realizaciju aranžmana svoje prve pesme „Ljubav nas pokreće“.

Inspraciju za tekstove nalazim u životnim događajima i onome što želim da projektujem u njega. Prvo sam pesme snimala na kasete, kasnije u kompjuter, a potom i u telefon, čim mi dođe inspiacija. Kolima, dok bih dolazila iz Zagreba za Suboticu, vozeći po autoputu, najviše sam snimala, muzika je samo krenula da mi dolazi. Za sada imam trineaest svojih pesama, a ovu pesmu odlučila sam prvu da prezentujem publici. – priča nam Bojana Novak i dalje kaže da je numera “Ljubav nas pokreće” za svega mesec i po dana bila spremna da bude puštena stručnom uhu Bojana Bojića, producentu evropskih razmera, inače Bojaninom drugu iz detinjstva sa kojim je delila klupu u osnovnoj školi. Oštrom uhu profesionalca dopao se Bojanin prvenac pa je sa zadovoljstvom prihvatio da bude deo projekta, njegov angažman bio je božićni poklon za Bojanin dugogodišnji trud i rad.

Pesma je inspirisana mojom ličnom ljubavnom pričom koja se u momentu pisanja završila. Pojavila se u mom životu nova osoba koja je bila sve ono što sam želela i čekala, posle sam se i udala za njega, a on je i jedan od aktera u spotu koji upravo završavamo. – priča nam naša sagovornica.

Snimanje spota krenulo je par meseci nakon što je pesma snimljena. Nemanja Adamović je snimatelj i montažer spota, dok je režija zajednička. Bojana je zadobila ozbiljnu povredu leta 2022., to je bila još jedna od prepreka na putu ostvarenja njenih želja, ali u protekla tri meseca, intenzivno se radilo na tome da pesma i spot budu završeni, spremni da se zavrte u vrelim letnjim danima i postanu jednako užareni hit. U snimnju spota učestvovale su i devojke plesnog studija “Style” kojima je Bojana Novak želela još više da obogati svoju numeru, jer pre svega voli autentičnost, ples, muziku i prirodne elemente, a i sama je član te plesne škole.

Za sve one kojima se Bojanina “ljubav nas pokreće” dopadne, kantautorka poručuje da je u pripremi još desetak pesama.

Ovo je dugogodišnji rad i stvaranje, volela bih da mogu da se bavim i onim što najviše volim, a to je muzika. – kaže ova Subotičanka. Porodica joj je velika podrška, a osim njih pesmu je čulo i par prijatelja, a utisak svih slušalaca je da je pesma osvežavajuća i drugačija, da potpuno oslikava Bojanu i njen karakter.

Želim da neku dublju poruku pošaljem kroz moje pesme, čovek može da radi ali ako ne veruje u sebe, uspeh će izostati, međutim kada si iskren i kada sebe otvoriš, stvari će se već drugačije nameštati. – poručuje Bojana Novak koja je, nakon dugo čekanja, konačno ispunila svoj san.

Njena muzika ugledala je svetlost dana, a u narednom periodu nada se da će joj ista doneti i saradnju po pitanju novih aranžmana. Prema njenim rečima, u današnjem tempu življenja, zajednica može puno više da učini nego pojedinac, a Bojana je to shvatila jer je za ostvarenje jedne želje iz detinjstva ipak najviše bila zaslužna ljubav koja nas inspiriše.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio