Kako je Jovan Jovanović dobio nadimak?

Jovan Jovanić, čuveni srpski književnik, koji je za sobom ostavio pregršt objavljenih dela, ali i nadimak za pamćenje.

Naime, poznatiji po nadimku Zmaj, bio je ugledan i cenjen u sveri tadašnjeg intelektualnog društvenog sloja. Da li ste se ikada zapitali ko mu je nadenuo nadimak, te šta on zapravo predstavlja? Varate se, ako mislite da je nadimak dobio po mitskoj životinji.

Kao dečak je bio niskog rasta, te su ga zvali “Kiš Janoš”, što u prevodu sa mađarskog jezika znači Mali Jovan. Godine 1864. je pokrenuo satirični časopis kojem je dao ime “Zmaj”. Reč “Zmaj” u sebi zapravo sadrži igru reči. Kada se čita na ćirilici ona označava “3. maj”. Ovaj datum predstavlja sećanje na događaj iz 1848. godine (po julijanskom kalendaru) kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština na kojoj su Srbi postavili svoje zahteve i tražili autonomiju u okviru Austrougarske monarhije.

Književnik je smatrao da je to izuzetno značajan događaj u istoriji Srba u Vojvodini pa je tako „krstio” svoj list, te su i njega prijatelji uskoro počeli tako da zovu verovatno malo i iz šale jer je on, onako sitan, odjednom postao – zmaj!

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio