12 violina zaplenjeno una GP Horgoš

Carina i policija su na graničnom prelazu Horgoš, u nedelju, 5. juna 2022. godine sprečili pokušaj da zemlju napusti 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine.

Neobičan pokušaj krijumčarenja otkriven je u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin. – saopštila je carinska uprava.

Putnici u kombiju koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt izjavili su da sa sobom nose samo lični prtljag, samo je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz, rekavši da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, zbog čega je usledio detaljan pregled, kada je i utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci.

Naime, u torbi prepunoj violina našlo se i tri instrumenta iz 1872, 1936 i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku “Les Fits de J. Tournier Paris“.

S obzirom da je reč o specifičnoj robi, nije bilo moguće na licu mesta utvrditi vrednost, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja. – piše na sajtu carina.rs

Foto: Uprava carine republike Srbije

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio