Svetsko testiranje za 4 radna dana sedmično

Kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu su neke od onih koji učestvuju u ovom najvećem svetskom testiranju četvorodnevne radne nedelje.

Oko 3.300 radnika koji rade u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje se kreću od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, krenulo je od 6. juna sa četvorodnevnom radnom nedeljom bez umanjenja plate.

Pilot projekat će trajati šest meseci a straživanje se zasniva na obrascu 100:80:100, što znači primanje 100 posto plate za 80 odsto radnog vremena, a u zamenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti – piše Guardian.

Istraživači će raditi sa svakom kompanijom u projektu, i to na merenju uticaja skraćene radne nedelje na produktivnost u poslovanju i dobrobit radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost.

Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi ove godineda počnu i u Španiji i Škotskoj.

S obzirom da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita – pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi, analiziraće se kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, kakvo je njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekate života – izjavila je Džulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta.

Pilot projekat će trajati šest meseci u organizaciji društva „4 Dana nedeljno globalno“, a u partnerstvu sa tink-tenk grupom Autonomi, Kampanjom 4 dana nedeljno i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio