Težak period za ugostitelje

Ugostoteljstvo u Srbiji suočava se sa do sada najtežom situacijom, a to je radna snaga. Pouzdanog konabara i kuvara jako je teško pronaći, ne pomaže ni plata od 1000e.

Posle epidemije kovida 19, koja ih je dovalo do nokaut faze, sada ugostitelje širom Srbije muči nova muka, kako da pronađu i sačuvaju dobrog i pouzdanog kuvara ili konobara. Bez obzira što se nude velike plate, jako je teško obezbediti radnike.

Dok jedan deo ugostitelja kao uzrok ovog problema vidi u komšiluku, gde većina kuvara i konobara odlaze na sezonske poslove tokom leta, upućeniji pak tvrde da je problem manjka radne snage posledica višegodišnjeg smanjivanja broja učenika ovdašnjih Ugostiteljsko turističkih škola koja uglavnom obezbeđuju stručni kadar ovog profila.

Mnogi ugostitelji ističu da je neophodno da država preduzme korake kako bi se ugostiteljima pomoglo da prevaziđu ovaj problem. Da se kao što je ranije bilo, omogući angažovanje mladih preko omladinskih zadruga, što sada nije moguće, jer takav može da ima samo status pomoćnog radnika.

Stiče se utisak da su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeni kao nezaposleni samo radi ostvarivanja beneficija a da mnogi nemaju nameru da zaista rade.

U Subotici ugostitelji najviše problema imaju sa manjkom kuvara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio