Oštra osuda gradonačelnika Subotice Stevana Bakića povodom zabrane ulaska predsednika Srbije u Hrvatsku

Gradonačelnik Bakić najoštrije je osudio odluku Republike Hrvatske da onemogući predsednika Republike Srbije da poseti Spomen – područje Jasenovac.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Najoštrije osuđujem odluku Republike Hrvatske da onemogući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Spomen – područje Jasenovac i oda poštu stotinama hiljada žrtava srpskog naraoda, u svoje i u ime grđana Srbije. Ogorčen izostankom bilo kakve reakcije raznih predstvanika evropskih i drugih međunarodnih institucija, koje su bile veoma glasne kada je trebalo neopravdano prozivati Srbiju i njeno rukovodstvo.  Gromoglasno su ćutali i pre nekoliko dana, kada je ukrajinski ekstremista Gončarenko pretio predsedniku  Vučiću i Srbiji, upravo se pozivajući na savezništvo sa Hrvatskom, u svojoj nameri da nam se sveti. da li je ovaj poslednji sramni čin početak realizacije tog kažnjavanja Srbije i onog ko joj je omogućio da vodi slobodnu i nezavisnu politiku?

Na čelu sam grada u kom se nalazi Generalni konzulat Republike Hrvatske, u kom je sedište organa hrvatske manjine u Srbiji i koji često posećuju najrazličitiji predstavnici hrvatske države.

Niti ja, niti bilo ko u lokalnoj samoupravi, nikada nije osporavo pravo hrvatskih zvaničnika da dolaze u Suboticu, čak ni kad je postalo gotovo pravilo, da niko ne obavesti predstavnike Grada o dolasku tako visokih predstavnika strane države, kakvi su ministar spoljnih poslova i drugi članovi vlade, državni sekretari, visoki funkcioneri i poslanici u Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici i predsednici opština.

Subotica je bila često odredište nosilaca zvaničnih funkcija u Hrvatskoj, naročito u poslednjih godinu dana. Lokalna samouprava nikad nije ispitivala njihove motive, povode, rasporede i sagovornike. Uvek smo bili domaćinski i gostoljubivo nastrojeni i okrenuti izgradnji boljih međudržavnih i međunacionalnih odnosa. Čak i onda kada su sa strane visokih gostiju stizale oštre kritike, pa i vrlo nediplomatske izjave, na račun našeg Grada i naše zemlje.

Sad vidimo da je naš trud bio uzaludan, jer je zvanični Zagreb ignorisao sve gestove dobre volje i poštovanja, izričući jednu anticivilizacijsku zabranu predsedniku Vučiću da se pokloni senima Jasenovca, makar i u svojstvu privatnog lica koje, kao potomak žrtve jedne zločinačke države smrti u Drugom svetskom ratu, ima na takav gest suštinsko i duboko ljudsko pravo.

Dužnost je svake države u Evropi, pa i Hrvatske, da omogući potomcima žrtava nacističkog terora i genocida, da obiđu stratišta i grobna mesta svojih predaka. Ovakav stav susedne zemlje ruši takav temeljni princip, ne samo Evrope, već celog čovečanstva.

Predsedniku Vučiću izražavam snažnu i nepokolebljivu podršku u ovom, bolnom i nečuvenom, napadu na njega i celu Srbiju, sa nadom da će razum i elementarno poštovanje žrtava prevladati kod naših suseda, od kojih svi očekujemo da učine neophodne korake na ispravljanju nepravde koju su samovoljno i grubo izazvali, narušavajući međudržavne odnose.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio