Potpisan sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske

U ponedeljak u Subotici ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su sporazum između Vlade Srbije  i Vlade Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju. 

Ovaj sporazum bi trebao da doprinese smanjenju gužvi na graničnim prelazima, a značajan je i iz perspektive  izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Na sastanku se razgovaralo i o unapređenju ekonomske saradnje, kontinuiranom angažovanju na infrastrukturnim projektima, regionalnoj saradnji i globalnim pitanjima.

Nakon prošle godine zabeležena je trgovinska razmena između ove dve zemlje od oko 2,3 milijarde evra, dok je ove godine već u prvih pet meseci razmena dostigla oko 1,8 milijardi evra, što je posledica povećane cene energenata, ali i ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiju.

– Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner. – naveo je ministar Selaković.

Prema rečima ministra Sijarta polovina gasa koji Mađarska danas dobija dolazi iz Srbije, i to je još jedan od rezultata saradnje dveju zemalja.

– Najveći poduhvat svih vremena je modernizacija železničke pruge. U Mađarskoj će radovi početi od 1. avgusta, što znači da ćemo morati da otvorimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj – rekao je Sijarto pred novinarima.

Osvrnuvši se i na ilegalne migracije kojih će biti sve intenzivnije zbog situacija širom sveta, Sijarto je rekao da Mađarska neće dozvoliti nijednom ilegalnom migrantu ulaz na njenu teritoriju i ne treba ni u Srbiju da dolaze jer neće imati mogućnosti da nastave svoj put preko Mađarske.

– Mi ćemo Srbiji pomoći da zaštiti svoju granicu. – zaključio je Sijarto.

Foto: Strahinja Babović

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio