Slučaj C&A Srbija!

Nakon što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kako se pravdaju iz kompanije C&A Srbija, ova porodična kompanija iz Dizeldorfa, koja se bavi prodajom tekstilne robe, proglasila je stečaj. 

Naime, otkriveno je da je u ime kompanije više godina uvožena tekstilna roba iz Kine ali bez plaćanja uvoznih dažbina čime je samo po tom osnovu budžet Srbije oštećen za najmanje šest miliona evra.

Kako do otvaranja stečaja treba pola godine, država Srbija, kao poverioc, čekaće najmanje godinu dana da naplati svoja potraživanja.

C&A Srbiji ima 14 prodavnica, uglavnom u tržnim centrima i oko 130 zaposlenih koje je poslovodstvo početkom nedelje obavestilo o zatvaranju kompanije. Po mišljenju advokata, stečajni upravnik će zadržati određeni broj lica, zbog robe sa kojom mogu da se plate poverioci a koja ima svoju vrednost. Lica koja stečajni upravnik ne zadrži, njima prestaje ugovor o radu i oni mogu potraživati zarade ako im recimo zarade za juni mesec nisu isplaćene.

Kompanija C&A smatra da je žrtva organizovane carinske prevare u kojoj je izvršeno više od 300 prevarnih radnji zloupotrebom loga kompanije, i dok smatra ne treba da snosi posledice zbog tih dela, carinski organi smatraju da jekompanija odgovrna za plaćanje carine.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio