U Beogradu otkriveni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila!

Otkriveni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila su na području opština Barajevo, Palilula i Surčin i to na šest lokacija.

Milica Rajković, rukovodilac službe za laboratorijska ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće je za Tanjug kazala da Gradska čistoća detekciju virusa Zapadnog Nila radi od aprila na komarcima iz roda kuleks, kao i da se virus sredinom juna prvi put pojavio na teritoriji opštine Palilula. – piše RTS.

Moraju da postoje posebni klimatski uslovi da bi došlo do razvitka virusa. Spoljna temperatura bi trebala u kontinuitetu pet do sedam dana da bude između 25 i 30 stepeni, što i jeste slučaj. Rezervoari za virus Zapadnog Nila su ptice i konji, a na ljude se prenose ubodom komaraca.

Prvi simptomi da je čovek zaražen ovim virusom su povišena temperatura, osip u predelu grudi, malaksalost, bol u mišićima i blaga nesvestica, navela je Rajkovićeva. Neophodno je obratiti se lekaru odmah nakon pojave prvih simptoma, jer virus Zapadnog Nila može da izazove upalu mozga – meningitis i encefalitis, koje zahtevaju bolničko lečenje.

Treba izbegavati skupljanje organske vode u svojim dvorištima, jer je to pogodno tle za razmnožavanje komaraca. Po mogućnosti staviti komarnike na prozore i vrata, a u slučaju odlaska u prirodu obući dugačke stvari.

U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena iz sela Nabrđa kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio