Gradonačelnik Subotice o novoj situaciji sa poljoprivrednicima

Posle devet dana, koliko su paori sa severa ostali u Štrosmajerovoj ulici pokušavajući da reše svoje probleme, nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem odlučili su da svoje traktore odvezu na njive. Ne odustajući od svojih zahteva, dogovorili su sastanak već u ponedeljak, ali ovoga puta sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

Nakon današnjeg sastanka gradonačelnik je podsetio da su njegova vrata uvek otvorena i za poljoprivrednike, i za sve građane Subotice, ali kako je naveo, bilo je šumova u komunikaciji sa poljoprivrednicima.

– Sada je dogovoreno da se razgovara direktno sa mnom, bez posrednika i izvesno je da nesporazuma više neće biti. Dogovor je da se u budućnosti razgovara o svemu, a prvi korak će biti načinjen već u ponedeljak, kada će predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković otići na sastanak sa posrednikom Pokrajinske vlade na temu plaćanja odvodnjavanja i suše. Na sastanku će biti objašnjeno koje su zakonske osnove za proglašenje vanredne situacije, jer je tu grad limitiran ali je spreman i voljan da uradi svaki potez koji ide u tom pravcu. Sve što je dogovoreno, biće preneto ostalim poljoprivrednicima i mislim da ne postoji više nijedan osnov da oni ostanu u Štrosmajerovoj ulici. – pojasnio je Bakić i nastavio.

– Razgovori ovde ne završavaju, odnosno tek će da usledi komunikacija između poljoprivrednika i lokalne samouprave. Grad je spreman da u okvirima svojih nadležnosti pomogne onima koji su pretrpeli štetu usled ove suše, naročito po pitanju kulture kukuruza. Objasnio sam ljudima da sam odgovoran za finasnije ovog grada, da su oni deo društvenog života Subotice i da bi trebalo da razumeju da postoje tu i druge obalsti poput obrazovanja, socijale, kulture i sporta, i da ovaj grad mora da živi. Moram da vodim računa da pomognem svima kojima treba da se pomogne, pogotovo da se ispoštuju ugovorne obaveze.

– Moram da vodim računa i o stabilnosti budžeta i to za sada uspevam da uradim. Čekaju nas teška jesen i teška zima. Imamo socijalnih slučajeva koji su u teškoj poziciji, a moram da vodim računa i o ogrevu za one koji ne budu mogli sami da ga nabave, da im grad pomogne. Morate svi da me razumete: s jedne strane ne smem da dozvolim da grad zapadne u finansijski problem, a s druge strane moja obaveza je da pomognem svima.
Foto: facebook/stevanbakić
  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio