Održani Dani Dužijance na Veliku Gospojinu, nacionalni praznik Bunjevaca

Svečanost povodom „Dana Dužijance“, održana je u centru Subotice, u ponedeljak 15.avgusta na Veliku gospojinu, jednom od četiri bunjevačka nacionalna praznika.

Dužijanca je svečana proslava i označava kraj žetve, jedan je od najstarijih običaja, a koliko je duboko ukorenjeno u bunjevačku kulturu i duh ovog naroda, govori i činjenica da u sklopu proslave postoji i liturgijsko obeležje.

Koliko je ova proslava značajna za zajednicu Bunjevaca svedoči i da je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine Dužijancu proglasio za svoj nacionalni praznik.

Na sednici Skupštine grada održanoj početkom maja 2021. godine, odbornici su jedoglasno doneli Odluku o izmenama Statuta Grada Subotice kojom je završena procedura uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji našeg grada. Gradonačelnik Stevan Bakić tada je podvukao da je to veliki dan za Skupštinu grada, za sve Subotičane i grad Suboticu i da se usvajanjem ove odluke stavio pečat na subotičku jedinstvenost i specifičnost, kako u regionu, tako i u Evropi i šire.

Na svečanosti povodom „Dana dužijance“ upravo zbog ravnopravnosti na kojoj se svake godine potencira, pored bunjevačkih, prikazane su srpske, mađarske i nemačke igre.

Uz sadržajan kulturan i muzički program, svečanost su uveličali pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoran Milošević, savetnica u Vladi Srbije Alma Rizvanović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je pred prisutnima rekao da je ponosan na demokratski kapacitet koji je Skupština grada pokazala kada je izglasala da bunjevački jezik bude ravnopravan službeni jezik na teritoriji Subotice, te i da se raduje što se ovvaj starosedelački jezik vraća tamo gde je svojevremeno bio i što se zvanični dokumenti prevode na bunjevački jezik.

– Bunjevci danas uživaju sva prava kako u Subotici, tako i u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i Republici Srbiji. – zaključio je Bakić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio