Računi za struju veći i pre zvaničnog poskupljenja ali usklađeni sa potrošačkom korpom

Danas je na snagu stupila nova Uredba o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini. – piše rts.rs

To znači da će se naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije primenjivati već od avgusta ulazeći u račun za struju, sa povećanjem od 0,801 dinar po kilovat satu, umesto sa dosadašnjih 0.435.

Za prosečanu mesečnu potrošnju od 400 kilovata ta naknada do sada je bila oko 150 dinara.

Od 1. septembra prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva i male kupce biće uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a. Cena kilvat sata sa poskupljenjem biće 8,144 dinara veća od postojeće cene, a prvi računi sa novom cenom stići će u oktobru.

Svi građani koji su dosad imali status ugroženog domaćinstva ili ispunjavali uslove drugih institucija da su socijalno ugroženi, automatski imaju status energetski ugroženog kupca. Nova redba usklađena je sa potrošačkom korpom, gde je sada granica dvostruka i iznosiće 70.000 dinara, a u okviru nove uredbe, uveden je i zdravstveni kriterijum, koji se odnosi na pacijente kojima je električna energija neophodna za očuvanje vitalnih funkcija.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio