U Mađarskoj zbog pogrešne vremenske prognoze meteorolozi dobili otkaze

Da posao meteorologa ipak nije tako bezbrižan kao što se mislilo do sada govori i činjenica da su dva meteorologa u Mađaskoj dobili otkaze zbog pogrešne vremenske prognoze.

Povodom proslave velikog nacionalnog praznika Dan Svetog Stevana, mađarske vlasti su planirale za prošlu subotu najveći varomet u Evropi. Zamišljeno je da 40.000 pirotehničkih predmeta bude lansirano sa 240 tačaka, na dužini od pet kilometara uz Dunav u centru Budimpešte, što bi po procenama pratilo oko dva miliona ljudi.

Ipak, sedam sati pre zakazanog početka, manifestacija je otkazana zbog najavljenih ekstremnih vremenskih uslova, što je, uspostaviće se kasnije, bila pogrešna prognoza, pošto su kišni oblaci, na koje su meteorolozi upozorili, promenili pravac i umesto u Budimpešti, kiša je pala na istoku zemlje.

Iako je hidrometeorološki zavod u nedelju na svojoj Fejsbuk stranici postavio izvinjenje objašnjavajući da se obistinio scenario kom su davali najmanje šanse, kao i da u prognoziranju vremenskih prilika uvek postoji doza nesigurnosti, to nije moglo da umanji bes političara, te su šef meteorološkog zavoda i njegov zamenik već u ponedeljak ostali bez posla.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio