Država koja ostaje bez duvanskog dima

U prostoriji ste sa ekipom, čeka se nova godina, svi su već uveliko dovoljno popili da muzika može da se pojača i galama kreće. Nadvikujete se u zadimljenoj sobi, među vama jedna osoba koja na svakih 5 minuta izlazi na terasu da uzme čistog vazduha, provetrava se redovno ali džabe, dim od cigarete je već i u vašoj odeći. Bliži se ponoć, a Vi znate da ćete nakon što se izljubite, zapaliti vašu poslednja cigaretu.

Zvuči kao neki tužan film ali ovo je stvarnost koja  će se desiti Novozelanđanima 2025. godine, kada će u toj zemlji biti zabranjena prodaja klasičnih cigareta. Njihpova Vlada je ovaj cilj postavila još 2011. godine, verujući da bezdimni uređaji nove generacije, kao manje rizični, mogu značajno doprineti ostvarivanju tog cilja. Velika većina zdravstvenih radnika na Novom Zelandu smatra da su ti novi alternativni nikotinski proizvodi dobra zamena klasičnim cigaretama. Novi Zeland već sada ima jednu od najnižih stopa (13,4%) aktivnih pušača u razvijenom delu sveta.

Nauka je odavno dokazala da je glavni uzročnik bolesti povezanih sa duvanom, zapravo dim koji nastaje sagorevanjem cigarete. Zato su Novozelanđani isforsirali proizvode koji su bazirani na inovacijama i novim tehnologijama koje ne zahtevaju paljenje niti sagorevanje, već proizvode vodenu paru (umesto dima) koja sadrži nikotin i ima pun ukus. Iako nisu u potpunosti bez rizika, naučno je dokazano i potvrđeno kroz nezavisna istraživanja, da predstavljaju bolji izbor i alternativu cigaretama. Tako se i dalje bez promene navike može otići na kratku pauzu, odvojiti od laptopa, popričati sa kolegama uz kafu. Navika je zapravo i najveći problem u odvikavanju od pušenja.

Međutim, najbolje je odvići se od pušenja u potpunosti i pronaći neke nove navike koje bi Vam upotpunile trenutke opuštanja, zdravije je.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio