Na današnji dan rođen je patrijarh srpski Pavle

Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle. Njegovo pravo ime je Gojko Stojčević i rođen je 11. septembra 1914 godine, u Kućancima u Republici Hrvatskoj.

Bio je Patrijarh srpski sve do smrti 15. novembra 2009 godine. Umro je u Beogradu, a sahranjen je u manstiru Rakovica. Bavio se i naučnim radom i bio je dobitnik mnogobrojnih odlikovanja.

O patrijarhu Pavlu mnogo se zna ali postoje detalji iz njegovog života koji su nepoznati, na primer, Pavle je školsku klupu delio sa Mešom Selimovićem.

Zanimljivo je da je potomcima svog brata nakon smrti ostavio samo budilnik i sat, a njegovim ordenjem i pisanim delima, koja već danas imaju neprocenjivu vrednost koja se meri milionima evra, raspolaže Srpska pravoslavna crkva.

Pavle je umeo da bude strog. Uoči jednog obeda, dok su svi za trpezom izgovarali molitvu, jedan monah je ćutao, nakon što ga je upitao zašto se ne moli sa ostalima, a ovaj mu odgovorio da se moli u sebi, patrijarh je rekao da onda treba i da jede u sebi.

Njegove mudre reči se u narodu često citiraju, a ovo su neke od njih.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi, i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. –

Akademik Matija Bećković opisao je patrijarha Pavla sledećim rečima:

– Niko nije tiše govorio, a da se dalje čuo; niko s manje reči nije rekao više, niko nije lakše hodio zemljom, a da je ostavljao dublje tragove; niko nije bio manjeg rasta, a da se video sa veće daljine! Otuda, ni više ljudi ni veće tišine nego na njegovom pogrebu, piše Telegraf.

Foto: profimedia

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio