Svečano otvorena senzorna soba u dnevnom boravku „Zvezdice“ u kolevci

Dnevni boravak „Zvezdice“ koji je deo Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici, dobio je od grada sredstva za uređenje senzorne sobe koja je danas i svečano otvorena, a u dvorištu ustanove dograđen je i letnjikovac.

Grad je obezbedio novac za opremanje i uređenje sobe u visini od 2,4 miliona dinara, a na godišnjem nivou izdvaja se i 10 milion dinara za rad Dnevnog boravka „Zvezdice“. Grad uz to, sa 10,6 miliona dinara finansira i funkcionisanje jednodnevnog boravka koji trenutno koristi oko 50 odraslih osoba ometenih u razvoju.

– Na taj način grad poručuje korisnicima ovih ustanova da oni nisu sami, i da je grad uz njih – naglasio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, nakon današnjeg obilaska Kolevke i podsetio da je republička Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade izdvojila 870 miliona dinara za rekonstrukciju starog objekta i dogradnju novih prostorija Kolevke, dok je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja obezbedilo novac za dodatno opremanje.

– Ovi radovi poboljšaće životne uslove korisnicima ustanove, kao i svim zaposlenima i pružaće uslugu socijalne zaštite na najvišem nivou – rekao je Bakić.

Prema rečima Stojana Sokovića, direktora „Kolevke“, dnevni boravak “Zvezdice” trenutno pohađa 27. dece do 18 godina, dok u samom Domu boravi više od 160 mališana. Zbog toga će ovakva soba biti od velikog značaja.

– Senzorna soba je interaktivni prostor za podsticanje čula dodira i sluha kod dece koja imaju smetnje u razvoju i u senzornoj interakciji. U ovako stimulišućoj i relaksirajućoj atmosferi podstiče se razvoj koordinacije pokreta, razgovora i cilj je da se osobama sa smetnjama u razvoju pomogne da se na adekvatniji način povežu sa okolinom i razviju veštine koje im pomažu u tome. Sve aktivnosti i rad sa decom obavljaju naši zaposleni koji su za to i stručno osposobljeni – rekao je Soković.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio