U gradskoj kući održana proslava jubileja – 75 godina JKP „Čistoća i zelenilo“

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je, povodom 75 godina od osnivanja Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ održana svečana sednica dok su na Trgu republike ispred Gradske kuće građanima predstavljeni mehanizacija, oprema i vozila kojima ovo preduzeće raspolaže za obavljanje redovnih delatnosti čišćenja i održavanja grada. Subotica ujedno slavi i 135 godina od početka organizovanog održavanja čistoće grada.

Proslava je okupila veliki broj zvaničnika, između ostalih prisutni su bili gradnonačenlik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, zamenik gradonačelnika Imre Kern, gradski menadžer Zagorka Panić, narodni poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadonović, poslanici Vojvođanske skupštine, odbornici Skupštine opštine Subotica, predstavnici državnih organa Republike Srbije, vojske, policije, pravosuđa, carine, poreske uprave i mnogi drugi.

Predsednik Skupštine opštine Subotica Balint Pastor prisetio se da je pre samo 5 pet godina jubilej 70 godina ovog preduzeća izgledao malo drugačije, jer je  Svečana sala Gradske kuće bila polu prazna, a niko iz grada nije smatrao da je značajno da prisustvuje.

-Preduzeće JKP „Čistoća i zelenilo“ ima skoro 300 zaposlenih i održava čistoću i odnosi otpad iz približno 40,000 domaćinstava iz samog grada i drugih mesnih zajednica koje pripadaju Subotici – istakao je Pastor i dodao da je cilj „Čistoće i zelenila“ pre svega održavanje zelenih površina i nastojanje da se ovaj grad sačuva onakvim kakav on treba da bude, jer su parkovi i zelene površine deo našeg kulturnog nasleđa.

– Subotički region je pre nekoliko godina izabran kao pilot projekat da bi se na teritoriji našeg grada izgradio i opremio Regionalni centar za upravljanje otpadom u nadležnosti d.o.o. „Regionalna deponija“. Za desetak dana će regionalna deponija dobiti integrisanu dozvolu i imaće sve uslove za obavljanje delatnosti za preuzimanje, tretman i odlaganje neopasnog otpada. Gradimo savremen sistem upravljanja otpadom, kako to i dolikuje Subotici, a unutar sistema će oba preduzeća imati značajnu ulogu. – zaključio je Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Stevan Bakić je za Čistoću i zelenilo da će u bliskoj budućnosti biti važan činilac u regionalnom sistemu upravljanja otpadom, te da je potvrda te značajne uloge i poseta Ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović ovom preduzeću, u februaru ove godine.

– Podrška je data u vidu donacije Subotici i opštinama Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka. Dodeljeno je 25 novih auto smećara i auto podizača za kontejnere od kojih je „Čistoći i zelenilu“ dostavljeno 8 auto smećara i dva autopodizača. – izjavio je gradonačelnik  i dodao da je u proteklom periodu uklonjeno i 8 divljih deponija sa terotirije Subotice i da su sredstva za njihovo čišćenje u visini od 9,2 miliona dinara obezbedili Ministarstvo za zaštitu žovotne sredine i Grad Subotica.

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev zahvalio se gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada na pomoći i prepoznavanju potencijala ovog preduzeća kao i njegov značaj u gradu.

– Preduzeće je izvršilo proširenje i rekonstrukciju prihvatilišta za napuštene životinje, tako da Subotica ima reprezentativno prihvatilište koje ispunjava svetske standarde. “Preduzeće  je realizovalo nabavku i podelu tipskih posuda za odlaganje čvrstog komunalnog otpada svim građanima a izradilo je i projekat sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara“. Za realizaciju investicija koristili smo sopstvena sredstva i sredstva iz budžeta Grada Subotice – podsetio je Milošev i posebno naglasio da je “Čistoća i zelenilo” danas finansijski stabilno preduzeće.

– Možda će neko reći da stabilnost nije sve, ali bez stabilnosti sve je ništa – objasnio je Milošev u svom izlaganju i dodao da sve ostvareno ne bi bilo moguće bez stabilnog budžeta Republike Srbije, finansijske stabilnosti, privrednog rasta i sprovođenja reformi u Srbiji, te je uputio izjave zahvalnosti Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na politici ozbiljnog i odgovornog pristupa svim ovim pitanjima.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio