„Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova“ u Subotici

„Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova“ 21. po redu, počinju u sredu 19. oktobra i traju do subote 22. oktobra.  Ova manifestacija je, od strane Hrtvatskog nacionalnog veća prograšena za najveću i najznačajniju manifestaciju Hrvata na području književnosti u Vojvodin i Srbiji.

Četvorodnevni program Dana HKR – dana Balinta Vujkova odvija se na temu pripovedanja priča tj „Storytellinga“-a, a bogat program ove manifestacije uključiće učenike osnovnih i srednjih škola, bibliotekare, nastavike i širu publiku.

Dani HKR-a biće otvoreni u sredu 19. oktobra programom za učenike u Monoštoru, gde će deca moći da čuju priče o svom rodnom mestu. Istog dana, takođe u Bačkom Monoštoru, u Domu kulture će u sklopu Književnog salona biti predstavljena književna produkcija Od Dana do Dana, kao i knjiga poezije Buđenja riči monoštorskog pesnika Željka Šeremešića.

Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu je program namenjen deci subotičkih osnovnih škola i vrtića a održaće se u četvrtak 20. oktobra u Svečanoj sali HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici. Tom prilikom okupiće se oko 320 dece iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta. Đurđina i Žednika a takođe će biti predstavljena i 6. knjiga iz edicije “Izabrana dela Balinta Vujkova” pod nazivom “Basne i pripovetke” štampana baš za Dane KRK-a. Istog dana će biti organizovan i srednjoškolce, takođe sa temom pripovedanja koji počinje u 18:30 u gimnaziji Svetozar Marković.

“Bajke i priče su se pričale i na taj način prenosile stoljećima, a počele su se zapisivati u zadnjih 200 godina. Pričanje priča ili storytelling u suvremeno doba ponovo doživljava pravu renesansu, tako da će srednjoškolci moći čuti nekoliko narednih bajki u izvedbi Danice Lešter iz Donje Stupice.” – izjavila je predsednica hrvatske biblioteke Bernadica Ivanković.

Dvodnevni naučno – stručni skup, zakazan za 21. i 22. oktobar okupiće bibliotekare iz Srbije i Hrvatske na temu Storytellinga. Oba dana, u čitaonici gradske biblioteke Subotica, sa početkom u 9 časova biće organizovana predavanja na ovu temu.

U petak, 21 oktobra u 14 časova i 30 minuta, ispred Gradse kuće, položiće se venci na bistu Balinta Vujkova  dok će od 19 časova u svečanoj sali HKC-a Bunjevačko kolo, niti održano multimedijalno veče u toku kojeg će Emeriku Paviću za “Najbolju knjigu 2021. godine” biti dodeljena nagrada Zavoda za Kulturu Vojvođanskih Hrvata, a Tomi Verešu nagrada za “Najbolju knjigu nauke i publicistike od 2019. do 2021. godine”. Isto veče dodeliće se priznanje hrvatske bibioteke za životno delo na području književnosti. “Organizacijski odbor 21. Dana HKR-a odlučio je nagradu za životno djelo dodijeliti Ruži Silađev iz Sonte, poznatoj spisateljici koja osim zavičajne tematike čuva i svoju sonćansku ikavicu.” – izjavila je predsednica Organizacionog odbora 21. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, Katarina Čeliković. U toku večeri nastupiće i gosti iz Udruženja “Šokačka grana” iz Osijeka, ženski pevački ansambl Kraljice Bodroga iz Bačkog Monoštora i Hrvatsko muzičko udruženje “Festival bunjevački pisama iz Subotice”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio