Opšta bolnica Subotice od naredne godine moderan i savremen regionalni klinički centar

U čast obeležavanja 181. godine od osnivanja Opšte bolnice Subotica, u subotu 01. oktobra održana svečanost proslave Dana bolnice na kojoj je, između ostalih, prisustvovao veliki broj zvaničnika grada, okruga i republike.

Gradonačelnik Subotice izrazio je svoju zahvalnost kolektivu subotičke bolnice za hrabrost i požrtvovanje koje oni svakodnevno iskazuju u odbrani života i zdravlja svih građana.

– Ono što sam mogao da uradim za vas i ovu bolnicu je što sam je vratio vama u ruke da vi odlučujete i upravljate – istakao je Stevan Bakić u obraćanju lekarima bolnice, herojima grada Subotica.

– Ove godine odvojio sam 50 miliona, da se otklone svi nedostaci projekta, a u toku je javna nabavka za odabir projektanta koji će da otkloni te nedostatke i da se naredne godine krene u rekonstrukciju čija će vrednost biti preko 40 miliona eura. – naglasio je Bakić i izrazio očekivanje da će Opšta bolnica Subotice biti moderan i savremen, regionalni klinički centar.

Direktor bolnice, dr Saša Dželebdžić podsetio je da je bolnica kakvu danas znamo otvorena 1971. godine, a da danas, 2022. godine bolnica raspolaže sa 670 postelja, 215 lekara, od toga 132. lekara specijaliste, 59 specijalizanata, 24 klinička lekara, 5 farmaceuta, 5 doktora nauka, 8 magistara nauka i 752. medicinske sestre visoke i srednje stručne spreme.

– Godine 1939. započeta je radioterapija u bolnici Subotica, posle Drugog svetskog rata oformljena su sva odeljenja od pedijatrije do internističkog sektora, subotička bolnica je među prvim bolnicama u kojima su izvedene laparaskopske hirurške i ginekološke operacije, 2017. godine urađena prva kataterizacija srca a prethodne nedelje urađena je i prva vantelesna oplodnja. – naglasio je Dželebdžić podsetivši da su za ovu godinu Pokrajinska Vlada i nadležni pokrajinski sekretarijat izdvojili 130 miliona dinara za nabavku savremene medicinske opreme u vidu hirurških laparaskopskih stubova, ortopetskih stubova, aparata za operaciju oka, inkubatora za neonatologiju i mnogih drugih pomagala.

U toku svečanosti, gradonačelniku Subotice, lekarima i medicinskom osoblju uručene su povelje za izuzetan doprinos u podizanju rada, razvoja i ugleda subotičke bolnice.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio