„Pokrenimo srce“ u subotu 15. oktobra na Gradskom trgu u Subotici

Svetski dan „Pokrenimo srce“ tradicionalno se u celom svetu obeležava 16. oktobra. Dom zdravlja Subotica obeležava ovu manifestaciju od 2014. godine a ovogodišnji program zakazan je za subotu 15. oktobar na Gradskom trgu ispred Gradske kuće od 10 do 12 časova kada će, zajedno sa Službom za preveciju i unapređenje zdravlja Doma zdravlja Subotica građanima biti omogućeno obavljanje preventivnih  pregleda na kardiovaskularne bolesti, merenje krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi.

Zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći Subotica demonstriraće i pomoći građanima na lutkama – trenažerima kako da nauče da sopstvenim rukama pomognu i spasu nečiji život.

– Srčani zastoj može da se desi bilo kome, bilo kada i bilo gde, statistika pokazuje da se najviše dešava u kućnim uslovima i to pred očima onih najbližih, svedoci su prisutni čak u 80% slučajeva. Bitno je na vreme prepoznati srčani zastoj, pozvati hitnu medicinsku pomoć i odmah započeti mere oživljavanja, sve do pristizanja stručne pomoći. – kaže dr Mihaela Budimski Soldat, PR Doma zdravlja Subotica i dodaje da između dispečerskog centra Hitne medicinske pomoći i građana postoji jako dobra  saradnja, jer dispečer u svakom momentu može davati instrukcije kako se KPR (kardiopulmonalna reanimacija) radi, on smiruje osobu koja je pozvala zbog unesrećenog i vodi je kroz proces oživnjavalja dok u isto vreme diktira adresu pacijenta ekipi medicinske pomoći.

– Uz pomoć sopstvenih ruku možemo spasiti nečiji život, kupujemo vreme i zamenjujemo srce tog unesrećenog. – naglašava dr Budimski Soldat.

Srčani zastoj se na teritoriji Subotice događa na svaka 2,3 dana, što znači da postoji oko 15 intervencija ovog tipa na mesečnom nivou.

Ovogodišnji slogan akcije glasi „Svi stanovnici sveta mogu spasiti život“, a vođeni tom parolom, tehničari Službe hitne medicinske pomoći tokom ove nedelje rade obuke sportista i društveno odgovornih firmi.

– Do sada smo obučavali sportiste Biciklističkog kluba Spartak, FK i ŽFK Spartak , Veslačkog klub, a do kraja nedelje obuka će se nastaviti u Osnovnoj školi „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru za đake sedmih i osmih razreda, zatim u Fizioline-centru za oporavak i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Matica. Obuku iz osnovih mera životne podrške će proći oko 150 osoba. – kaže dr Budimski Soldat.

Dom zdravlja Subotica se 1. septembra priključio i EuReCa 3 studiji koja se bavi proučavanjem vanbolničkog srčanog zastoja u celoj Evropi. Unošenjem podataka pacijenata koji su doživeli srčani zastoj a bili zbrinuti od strane ekipe medicinske pomoći, prati se epidemiologija srčanog zastoja, način zbrinjavanja kao i ishod ovih pacijenata, ravnopravno sa preko 30 zemalja širom Evrope.

Ovaj program je postavljan od strane Resuscitacionog Saveta Srbije, partnerske organizacije Evropskog Resuscitacionog Saveta. Prema rečima dr Budimski Soldat, najveći broj ljudi želi da pomogne ali je jako mali procenat onih koji će to zaista i učiniti, najčešće iz straha da još više ne odmognu pacijentu. Međutim „veća šteta je ne raditi ništa nego raditi nešto“, zaključuje dr Mihaela Budimski Soldat.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio