Proširenje područja Parka prirode Palić za 12 hektara

Na inicijativu Grada Subotice u toku je izrada druge po redu revizija zaštićenog područja Parka prirode „Palić”, čime će površina biti proširena za 12 hektara.

Nadležni poručuju da će pripojena površina zaštitnoj zoni biti od velikog značaja. Prethodna revizija rađena je 2011. godine a novom će u zaštićenu zonu biti uključeno i priobalje koje sadrži vredna staništa. Šef službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Žika Reh izjavio je da će ovo proširenje doprineti lakšem upravljanju zaštićenim područjem.

– Kompletno priobalje trećeg i četvrtog sektora je pripojeno. U smislu širine zaštitne zone, to nije velika površina, međutim ona je od izuzetnog značaja. Njena širina je od 6 do 12 metara uz obalu i građani konačno sada mogu da vide kako izgledaju i drugi sektori Palića, pored turističkog dela, zahvaljujući biciklističkoj i pešačkoj stazi koje su izgrađene. Dakle sada mogu da se bliže upoznaju sa prirodnim vrednostima jezera, posebno u drugom i trećem sektoru – istakao je Reh za Vojvođanske vesti.

Foto: Rajko R. Karišić

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio