U Subotici je u toku imunizacija protiv HPV virusa

Imunizacija protiv HPV virusa započeta je još tokom juna, ali je vakcinu u Subotici primilo tek jedan odsto dece. Stručnjaci apeluju na roditelje da na vreme zaštite decu od infekcije koje kasnije, tokom života mogu da prouzrokuje različita maligna oboljenja i ponavljaju da je vakcina potpuno bezbedna.

Zainteresovanost roditelja i dece za vakcinaciju protiv Humanog papiloma virusa je veoma mala – od pristiglih 380 doza, dato je tek 185, odnosno vakcinu je do sada primilo 139 dece, od čega 31 dečak. – izjavio je epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje dr Nebojša Bohucki uz dodatak da je ovaj broj nedovoljan, s obzirom da je reč o deset generacija koje mogu da se imunizuju.

Kako je reč o najrasprostranjenijoj polno prenosivoj infekciji u svetu koja kod određenog procenta dovodi do malignih oboljenja, blagovremena zaštita je ključna, objašnjava dr Bohucki.

Vakcina protiv HPV virusa se u svetu primenjuje punih 16 godina. U Srbiji je dostupna najbolja i najskuplja devetovalentna vakcina koja je za razliku od većine drugih država, potpuno besplatna. Doza ima dovoljno i konstantno pristižu nove i potpuno su bezbedne.

Svako ko želi da imunizuje svoje dete treba da dođe u dečji dispanzer, dok deca starosti od 15 do 19 godina mogu doći i sama, precizira dr Bohucki.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio