Gradonačelnik u obilasku radova vetrozaštitnog pojasa

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je juče radove na podizanju vetrozaštitnog pojasa na atarskom putu između Subotice i naselja Pačir. Pojas će biti podignut u dužini od 2.400 metara, na površini od 2,16 hektara, a planirano je da se zasadi ukupno 1.775 sadnica starosti tri do pet godina, što će obezbediti brže uspostavljanje funkcije poljozaštitnog pojasa. 

– U cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije, Ministarstvo zaštite životne srdine je sredinom januara raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja, putem koga je Gradu Subotici odobreno dva miliona dinara za projekat podizanja poljozaštitnih pojaseva na ovoj lokaciji. – izjavio je Bakić uz dodatak da je Grad Subotica izdvojila 500.000 dinara što ovaj projekat čini vrednim 2,5 miliona dinara.

Vetrozaštitni pojas će biti podignut sa desne strane puta, u tri reda, čime će biti stvorena trajna zaštita od neželjenog dejstva vetra. Kriterijum za odabir sadnica za ovo pošumljavanje bio je da se sade one vrste koje imaju intenzivan rast i koje nisu štetne za poljoprivredne kulture, a istovremeno su i medonosne.

Gradonačelnik Subotice izrazio je svoju zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović na podršci ekološki odgovornih lokalnih samouprava u sprovođenju ekološkog programa, kako na području grada Subotice, tako i na teritoriji Republike Srbije.

Obilasku radova na podizanju poljozaštitnog pojasa na Pačirskom putu prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Robert Jakša.

Foto: Stevan Bakić/facebook

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio