Ambasador Japana u Subotici

Gradnonačelnik Subotice Stevan Bakić ugostio je danas, 02. novembra Ambasadora Japana u Srbiji, ekselenciju Takahiko Hacumatu i njegove saradnike. Oba zvaničnika istakla su značaj saradnje Japana i Srbije koja traje jubilarnih 140 godina, a vođeni su i razgovori oko unapređenja prijateljskih, političkih, ekonomskih i društvenih odnosa ove dve zemlje.

Ova poseta ima izuzetan značaj i posebnu težinu ako znamo da je ostvarena u godini kada Srbija i Japan slave veliki jubilej svojih odnosa, 140 godina saradnje, još od prvog diplomatskog dopisivanja Srpskog kralja Milana Obrenovića i Japanskog cara Meiđija 1882. godine. Tokom srdačnih razgovora dotakli smo se mnogih tema, predstavili smo njegovoj ekselenciji privredne, investicione, turističke i kulturne potencijale našeg grada, razgovarali smo i o većem prisustvu japanskih kompanija na ovom području kao i o njihoviom investiranju u grad Suboticu – rekao je Bakić i dodao kako su tokom posete Ambasadora Hacumata vođeni i razgovori o spoljno trgovniskim razmenama na području Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga.

Ukupna razmena roba za 2021. godinu je u visini 19,2 miliona dolara što je za 45,9% više u odnosu na 2020. godinu, pomaka ima ali isto tako i velikog prostora za još većom razmenom i ekonomskom saradnjom. Razgovarali smo i o privrednoj zoni Mali Bajmok i slobodnoj zoni koja funkcioniše u okviru privredne zone Mali Bajmok, ali i o proširenju slobodne zone na insisitiranje nadležnih u opšinama Sente i Kanjiže kao i privrednih subjekata sa njihovih teritorija među kojima je i velika renovirana duvanska kompanija Japan Tobacco Internatiolnal. – izjavio je gradonačelnik Subotice uz zaključak da se ogromna saradnja ove dve zemlje ogleda i u pomoći i podršci Japana koja se u kontinuitetu pruža našoj zemlji u oblastima zdravstva, obrazovanja i zaštite životne sredine.

Prema Bakićevim rečima, prekretnica u razvoju bilaterarnih i ekonomskih odnosa Srbije i Japana bio je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa bivšim, pokojnim premijerom Japana Šinzu Abeom, a potvrda toga je i odlikovanje tadašnjeg premijera za razvoj i doprinos u održavanju priteljskih i jačanju ekonomskih veza dveju država.

U toku svoje zvanične posete, Ambasador Japana u Srbiji, Takahiko Kacumata istakao je kako razume unikatnost, prednost i atraktivnost Subotice, njene lokacije, diverziteta i otvorenosti prema EU i Mađarskoj.

Saradnja i ljubav su osnov na kojem želimo da gradimo buduće odnose. Veoma je važno napomenuti pružanje naše podrške naporima socijalno ekonomske reforme sa ciljem integracije u Evropsku Uniju, mi imamo jednu međuvladinu saradnju, pre svega u oblasti investiranja japanskih kompanija u Republiku Srbiju, poput kompanija Nidek u Novom Sadu i Toyo Tires u Inđiji. Kroz plodonosne razgovore govorili smo o mogućem poboljšanju poslovno ekonomskih veza na ovom području. – izjavio je ambasador Kacumata i, u skladu sa duhom svoga naroda, zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću i svim građanima našeg grada na gostoprimstvu koje mu je ukazano prilikom posete Subotici.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio