Ambasador Meksika prvi put u poseti Subotici

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ugostio je danas, 23. novembra ambasadora Meksika u Srbiji, Njegovu ekselenciju Karlosa Isaura Feliksa Koronu sa kojim je u otvorenom i srdačnom razgovoru prezentovao sve potencijale grada Subotice kao i najbitnije razvojne projekte za naš grad, a razgovaralo se i o uspostavljanju saradnje Subotice i meksičke ambasade, kao i same države Meksiko.

Analizirani su odnosi Srbije i Meksika a zajednički stav je da su oni tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na međusobnom poštovanju, razumevanju i podršci, kao i snažnom zalaganju obe države za poštovanje međunarodnog prava. Bakić je izrazio i veliku zahvalnost državi Meksiko za – doslednu politiku i principijalan stav po pitanju suvereniteta i terotorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Nakon sastanka, gradonačelnik Stevan Bakić i NJ.E. Ambasador Karlos Isauro Feliks Korona su u prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“ u Subotici, otvorili izložbu pod nazivom „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“.

Razlog za otvaranje ove izložbe i istoimenog digitalnog portala je 76 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i države Meksiko koji su uspostavljeni maja 1946 godine. – istakao je Bakić i izrazio veru da će se prijateljski odnosi dve države nastaviti i da će Meksiko i u budućnosti ostati blizak narodu Srbije.

Verujem da će doći i do veće saradnje ukupne robne razmene, koja je ove godine, između Regionalne privredne komore severobačkog upravnog okruga i države Meksiko, za period od januara do septembra iznosila 4,6 miliona dolara. – naglasio je gradonačelnik Subotice uz dodatak da postoji još mnogo prostora za povećanje saradnje.

Njegova ekselencija, ambasador Karlos Isauro Feliks Korona izrazio je svoju zahvalnost na toplom gostoprimstvu nazvavši Stevana Bakića – jednim od primernih gradonačelnika koje ova zemlja ima. Korona je sa gradonačelnikom Bakićem razgovarao i mogućnosti udruživanja Subotice sa sestrinskim gradom na severu Meksika, a saradnja bi se mogla realizovati na polju auto industrije, elektornike i elektrike.

Veze između Meksika i Srbije su izuzetne jake i prijateljske, i razvijale su se tokom dugog niza godina, a to je i jedan od razloga zbog kojih je Meksiko uvek podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u vezi sa Kosovom. – izjavio je ambasador Korona.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio