Crni panter i dalje nevidljiv za tragače

Crni panter u oblasti Apatina najpraćenija je vest u Vojvodini i šire, ali ova divlja mačka nije uočena ni juče, u toku višesatne potere u šumama u blizini Sonte.

U akciji pretraživanja terena učestvovali su policajci iz Apatina, lovočuvari “Vojvodinašuma” i radnici “Voda Vojvodine” sa dronovima. Teren je pretraživan sa dve kamere iz vazduha, jedna je kamera visoke definicije a druga termovizijska međutim velika mačka nije bila primećena. Cilj potrage je, kako kaže Nemanja Ivanović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu za inspekcijske poslove da se predator uspava i prebaci u Zoološki vrt na Paliću. Potraga za crnim panterom nastavlja se i danas u apatinskom ataru. Pojedini izvori tvrde i da je panter uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković a građani se i dalje mole da, do daljeg ne idu u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji.

U hvatanje i lociranje crnog pantera uključene su sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić. Zvaničnih prijava o begu crnog pantera, leoparda ili jaguara nema ni u Mađarskoj a ni u Srbiji jer se po rečima Sonje Mandić, direktora Zoo vrta Palić brojčano stanje ovih ugroženih životinja u svakom Zoo vrtu strogo prati i ukoliko bi se primetilo da neka jedinka fali, odmah bi bili obavešteni nadležni organi kao i Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarijuma. (EAZA). Ovakva vest svoje pokriće mogla bi imati jedino u slučaju da se crni panter našao u nečijem vlasništvu putem ilegalnog uvoza.

Ukoliko crni panter zaista postoji i ukoliko ga neko od građana primeti, direktorica Zoo vrta kaže da treba ostati hladne glave i krenuti polako unazad jer će i panter biti uplašen pa će verovatno pobeći, i ono što je bitno, nikako životinji ne okretati leđa jer je to upravo način na koji ova zver lovi, ugrizom za vrat s leđa. Potrebno je ostati smiren i pozvati nadležnu policijsku stanicu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio