Crni panter uočen blizu Apatina

Ovih dana, šitom cele Vojvodine pronela se vest da je u blizini Apatina, u selu Sonta viđena velika divlja mačka koja po svojoj boji i obliku odgovara opisu crnog pantera.

Slična vest, odjeknula je u mađarskim medijima u decembru prosle godine kada su mnogi tvrdili da su u blizini Kečkemeta videli ovu životinju, a čovek iz okolnog sela požalio se tada da mu je “neka zver ubila osam ovaca”. Društvenim mrežama se, nekoliko dana kasnije zavrteo snimak ove divlje mačke kako šeta kroz njivu i nestaje u šumi. Budimpeštanski i segedinski Zoološki vrtovi ovu vest nisu potvrdili, a sama priča se kroz par dana stišala.

Skoro godinu dana kasnije, pre nekoliko dana Vojvodinom je počela da kruži vest kako je u šumama u blizini Sonte primećena divlja mačka koja podseća na crnog pantera. Cela vest ne bi imala toliki značaj da Javno preduzeće Vojvodina šume, ogranak Sumskog gazdinstva u Somboru juče, 10. novembra nije objavilo zvanično obaveštenje o pojavi crnog panetra na teritoriji opštine Apatin a ovu divlju mačku prva je primetila grupa lovaca.

Prijave o begu crnog pantera, leoparda ili jaguara nema ni u Mađarskoj, a ni u Srbiji jer se po rečima Sonje Mandić, direktora Zoo vrta Palić brojčano stanje ovih ugroženih životinja u svakom Zoo vrtu strogo prati i ukoliko bi se primetilo da neka jedinka fali, odmah bi bili obavešteni nadležni organi kao i Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarijuma. (EAZA).

Ovakva vest svoje pokriće mogla bi imati jedino u slučaju da se crni panter našao u nečijem vlasništvu putem ilegalnog uvoza. Ukoliko crni panter zaista postoji i ukoliko ga neko od građana primeti, direktorica Zoo vrta kaže da treba ostati hladne glave i krenuti polako unazad jer će i panter biti uplašen pa će verovatno pobeći, i ono što je bitno, nikako životinji ne okretati leđa jer je to upravo način na koji ova zver lovi, ugrizom za vrat s leđa.

Potrebno je ostati smiren i pozvati nadležnu policijsku stanicu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio