Na festivalu mlade rakije ove godine pobedila viljamovka

Tokom proteklog vikenda Ljutovo je bilo domaćin 14.-tog po redu “Festivala mlade rakije” koji je i ove godine privukao veliki broj posetilaca i ljubitelja ovog tradicionalnog alkoholnog pića naše zemlje.

Više hiljada ljudi posetilo je ovo selo u subotu, 12. novembra a među više od 300 uzoraka stručni žiri je svojim organoleptičkim metodama birao najbolju rakiju. Zlatni pehar osvojila je viljamovka Marina Skenderovića, domaćina iz Ljutova koji je, prema njegovim rečima, pravi zahvaljujući dobrom i kvalitetnom voću, ljubavi prema proizvodnji rakije i prema samoj rakiji. Marin se umećem pečenja rakije intenzivno bavi poslednje četiri godine, a ove godine je po prvi put učestvovao na Festivalu mlade rakije.

Hteo sam da podelim sa drugima svoje proizvode i način na koji ja radim. Preporučujem sve svoje rakije, ali prvenstveno viljamovku sa kojom sam osvojio veliko zlato, prvo mesto Festivala. Ona je posebna po ukusu, aromi i tradiciji ljutovačke rakije – izjavio je Skenderović.

Festival mlade rakije okupio je ove godine 43 izlagača sa više od 12 vrsta rakije a stručni žiri, na čelu sa profesorom Miroslavom Nikićevićem, probao je 304 uzorka i doneo odluku da je treće mesto osvojio Darko Milunović za rakiju šljivu, drugo je odnela destilerija „Pure fruit“ za dunju, a na prvom se našao Marin Skenderović sa viljamovkom.

Svake godine proglasimo tri najbolje rakije, ali i pobednike svake pojedinačne kategorije. Ove godine je borba bila između viljamovke i dunje, a najviše uzoraka smo dobili od kajsije. Oni su stizali iz mesta širom Srbije, a izlagači na Festivalu su mahom iz okolnih mesta i Vojvodine, ali ima ih i iz Beograda, Kragujevca, čak iz Bosne i Hercegovine – rekao je Saša Kopilović, organizator Festivala mlade rakije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio