Održan sajam zapošljavanja u Subotici

Subotička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je juče, 10. novembra Sajam zapošljavanja na kojem su učestvovala 24 poslodavca sa ponudom od preko 300 slobodnih radnih mesta, od kojih su mnoga deficitarna zanimanja poput bravar-zavarivač ili vozač.

Na evidenciji subotičke filijale trenutno se nalazi 4.500 lica, a prema rečima direktorke filijale Verice Vujadinović, u našem okrugu primetan je nedostatak adekvatne radne snage, što je uslovilo da poslodavci ponude bolje uslove. Subotičani su se odazvali u velikom broju kako bi pronašli posao koji bi im obezbedio egzistenciju, a bilo je i onih koji su tražili promenu zanimanja ili bolju platu.

Kandidati su imali priliku da na licu mesta predaju svoj CV, ali i da saznaju više o ponudi radnih mesta. Kompanija Lion-group, koja obuhvata firme Euro Petrol, Euro Gas i Euro Petrol Trans na sajmu su tražili radnike deficitarnih zanimanja.

Došli smo na Sajam u nadi da ćemo naći neke kadrove kojih već duže vreme nema na tržištu, kao što su bravari, zavarivači, takođe tražimo točioce i blagajnike, čistače prostorija, šankere, IT operativce, ali i vozača, što je mala verovatnoća da ćemo naći danas –  izjavila je Tatjana Delić iz kompanije Lion- group.

Deficitarne su struke, mi bismo voleli da nađemo nekog iz te struke bravar-zavarivač, do sad nije bilo prijava, ali se nadamo da ćemo ispuniti očekivanja na Sajmu –  rekla je Tihana Mlađenović iz kompanije Des koja zapošljava osobe sa invaliditetom.

Sajam zapošljavanja organizovao se po 43.put, a prvi put u prostorijama filijale. Trend koji je primetan u poslednje vreme jeste da u potrazi za dobrim i kvalifikovanim radnikom, poslodavci daju bolje plate i uslove rada.

To su radna mesta koja su uglavnom i deficitarna, kao što su operateri na CNC mašinama, vozači, mašinska i elektro struka u srednjem i visokom obrazovanju. Tu su poslodavci iz Industrijske zone gde je fluktuacija radnika velika, ali to je naravno tržište i ono što smo primetili je da smo poprimili taj evropski trend gde dobrog radnika treba zadržati – poručila je Verica Vujadinović, v.d. direktor subotičke filijale NSZ.

Ohrabrujuća vest je i to što će ovaj sajam, umesto jednom godišnje, ubuduće biti organizovan na kvartalnom nivou.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio