Poziv Ministarstva kulture R. Srbije za dodelu priznanja za doprinos nacionalnoj i kulturi nacionalnih manjina

Ministarstvo kulture Republike Srbije objavilo je na svom zvaničnom sajtu Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Poziv je otvoren do 9. decembra tekuće godine i do tog datuma reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina, u svojstvu ovlašćenih predlagača, mogu da dostave Ministarstvu obrazložene predloge umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu priznanja odnosno nacionalnih penzija.  Ovo priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi, a oblasti u kojima se ono može ostvariti su: književno stvaralaštvo, književno prevodilištvo, muzičko stvaralaštvo, muzička interpretacija, likovna umetnost, primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija, filmska umetnost i audio vizuleno stvaralaštvo, pozorišna umetnost, opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija, umetnička igra, digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmske i televizijske delatnosti, naučnoistraživačka i edukativna delatnost, bibliotečko – informaciona delatnost, izdavaštvo, produkcija kulturnih programa i dela.

U saopštenju dalje stoji da pravo na priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju. Komisija koja razmatra obrazložene predloge proveriće ispunjenost uslova i u roku od 60 dana od dana isteka Javnog poziva predložiće listu kandidata.

Svi detalji o Javnom pozivu nalaze se na sajtu Ministarstva kulture,  na linku.

Foto: spomenicikulture.rs

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio