U novembru se očekuje pad kvaliteta vazduha u Subotici

Zavod za Javno zdravlje saopštio je, na osnovu najnovijij merenja, da je tokom oktobra vazduh u Subotici bio prihvatljivog kvaliteta.

Razlog za čistiji vazduh stručnjaci pronalaze u povoljnim vremenskim uslovima koji su odložili sezonu loženja. Ipak, pred nama su meseci tokom kojih ćemo udisati zagađen, čak i veoma zagađen vazduh, zbog čega je savet da građani prate dnevne oscilacije kvaliteta i tome prilagode svoje aktivnosti, kao i da nose maske na otvorenom.

Suspendovane čestice nisu prelazile dozvoljene prosečne dnevne koncentracije koje su propisane uredbom u Srbiji, a to je 50 mikrograma po kubnom metru vazduha, tokom 24 dana u mesecu oktobru, što znači da je vazduh bio najviše prihvatljivog kvaliteta, odnosno tokom tri dana odličnog – reči su magistra hemijskih nauka Zavoda za javno zdravlje Mirjane Bonić.

Pred nama su meseci lošeg kvaliteta vazduha zato što u jesenjem i zimskom periodu naš grad, osim saobraćaja, dobija nov izvor zagađenja koji značajno remeti kvalitet vazduha, a to su individualna ložišta. Taj kvalitet najviše opada u večernjim časovima kada se najviše loži. Stoga magistar Bonić savetuje da ukoliko moramo duže da boravimo na otvorenom, nosimo maske koje koristimo i za zaštitu od korone – obične hirurške u manjoj meri utiču na to da udišemo suspendovane čestice.

Najbolje od svih štite maske N95.

Foto: Mirjana Bonić/subotica.biz

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio