„Zdrava majka – zdrava porodica“ za prevenciju raka dojke

Projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ za prevenciju raka dojke organizuje četiri radionice u Hajdukovu, Čantaviru, Kelebiji i Bajmoku.

U cilju unapređenja javnog zdravlja na teritoriji Grada Subotice, pre svega u poboljšanju informisanosti žena iz ruralnih područja o prevenciji raka dojke, Udruženje građana „Jedna uz drugu“ u saradnji sa Udruženjem građana „Kolibri za porodice“ formirali su projekat „Zdrava majka – zdrava porodica“ koji je, kao predlog, podržala i lokalna samouprava Subotica. Projekat za cilj ima umrežavanje i osnaživanje žena obolelih od karcinoma dojke i u tu svrhu organizuje se niz edukativnih radionica i aktivnosti za žene koje su se susrele sa ovom opakom bolešću, takođe i za njihove porodice i sve zainteresovane koji bi želeli da se upoznaju sa načinima prevencije raka dojke.

Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (RelOaD2) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  Za realizacju projekta odobrena su sredstva u visini od 4.892 dolara.

Aktivnosti koje smo do sada organizovali uglavnom su uključivale žene iz gradskih sredina, imali smo manji odaziv žena iz ruralnih mesnih zajednica i tu smo uvideli problem. Želeli smo da se naše aktivnosti prošire i na sve stanovnike teritorije Grada Subotice i u tom cilju smo organizovali edukativne radionice. – rekla je Ljubica Mesaroš, menadžerka projekta „Zdrava majka – zdrava porodica“.

Prva radionica održaće se u četvrtak 24. novembra u mesnoj zajednici Hajdukovo, u prostorijama Osnovne škole, sa početkom u 18:00 časova a sledeća je najavljena za 02. decembar u mesnoj zajednici Čantavir. Nakon novogodišnjih praznika, radionice se u februaru i martu 2023. godine nastavljaju i u mesnim zajednicama Kelebija i Bajmok.

U tim stručnjaka koji će učestvovati i realizovati ove edukativne radionice uvrštene su dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine koja će govoriti o načinima i mogućnostima prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, uključujući maligne bolesti, kao i o zdravim stilovima života i menjanju životnih navika u korist dobrog zdravlja. Drugi deo radionice biće posvećen razgovoru o pravilnoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, a sve učesnice će od višeg dijetetičara-nutricioniste Nade Macure dobiti i praktične savete o eventualnim promenama u ishrani na osnovu izmerenog indeksa telesne mase i kompozicije tela (BMI).

Nakon razgovora, Tijana Rajčić, organizatorka zdravstvene nege, pružiće edukaciju svim učesnicama o osnovnim činjenicama u vezi karcinoma dojke, njegovim simptomima, faktorima rizika i slično, kao i o važnosti redovnog i pravilnog samopregleda dojki.

Svi prisutni uživaće i u pripremi zdravih obroka i kolača kao i u vežbama protiv osteoporoze i limfedema.

Rekreativa šetnja u Subotici održaće se nakon završenih radionica i biće kruna projekta „Zdrava majka – zdrava porodica“ jer će objediniti i združiti sve žene koje su učestvovale u četiri radionice, zajedno sa svim partnerskim organizacijama iz Srbije.

Želimo da učinimo vidljivim ovaj problem, da rak dojke i druge maligne bolesti ne budu više tabu tema – istakla je Gabrijela Agošton, zamenica predsednice Udruženja „Jedna uz drugu“, ukazujući pri tome da su ciljevi udruženja usmereni na prevenciju, unapređenje i podizanje svesti u vezi ove bolesti kod žena, kao i na značaju njenog ranog otktivanja.

Želimo podstaknuti žene bez obzira na godine, da odlaze na skrining preglede, ultrazvuk, mamografiju i da barem jednom mesečno urade samopregled, jer ukoliko se otkrije na vreme, karcinom dojke je u 90% slučajeva izlečiv. Sa druge strane ako je već bolest tu, želimo da damo podršku obolelim ženama kako bismo zajedno lakše prebrodile situaciju koja nas je snašla, da naš povratak u zajednicu i normalan život prođe što bezbolnije, jer je reč o bolesti koja utiče na celu porodicu, na partnerske odnose, roditeljstvo i radnu sposobnost i pripadnost zajednici. – naglasila je Gabrijela Agošton, uz dodatak da mamografija i skrining pregledni nisu bolni, ali su obavezni.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio