„Samo je zdrava kičma prava“ projekat akademije „Korak“ i Grada Subotice

Akademija „Korak“ iz Subotice već 23 godine pokušava da dopre do građana i objasni da korektivno vežbanje mora postati svakodnevica jer su loše držanje i kriva kičma definitivno postale bolesti današnjice i modernog života, tj nevežbanja.

Ove godine održano je dosta aktivnosti, a uz pomoć Grada koji je sufinansirao projekat „Samo je zdrava kičma prava“ sa velikim brojem sugrađana urađena je procena posture i ravnih stopala, a deci i roditeljima ukazano je na važnost korektivnog vežbanja, pogotovo danas kada se ljudi ne kreću dovoljno i sve više sede.

U mesnoj zajednici Bikovo organizovano je kontrolno merenje dece predškolskog i školskog uzrasta i razmenjena su iskustva.

Zabrinjava to što nikada nije bilo ravnih stopala kod seoske populacije, a nažalost, sada su i seoska deca izložena tom problemu. Ravna stopala su temelji na kojem počiva ceo stav tela i ako tu nešto nije u radu, sledeći viši segment su problemi sa kolenima, kukovima i kičmenim stubom. Mi smo imali priliku da proverimo ravna stopala i procenti su zaista zabrinjavajući, preko 80-90% dece. – istakao je Ljubomir Stankić, predsednik Akademije “Korak” i ukazao da je od primarnog značaja dopreti do svih intitucija koje mogu ubrzati implementaciju programa korektivnog vežbanja u nastavu fizičkog vaspitanja, jer se samo tako može reštiti problema nepravilnog odrastajnja dece.

U mesnoj zajednici Hajdukovo sa Osnovnom školom „Petefi Šandor“ organizovan je protokol o saradnji i na Ludaškom jezeru je orzanizovan javni čas korektivnog vežbanja, a jednako dobru volju pokazala je i Osnovna škola „Matko Vuković“.

Cilj nam je da probamo obići sve škole, ideja je da grad Subotica postane prepoznatiljiv po korektivnom vežbanju i postane centar korektivnog vežbanja. – istakao je Stankić.

U tu svrhu formiran je Savez posturalnih korektora i po rečima Ljubomira Stankića, to je  – nešto što je neophodno da živi u našoj državi, da živi sa decom. Stankić je ukazao da problemi kičmenog stuba, nogu, kukova i grudnog koša traju odavno, a u novije vreme oni su još više aktuelizovani.

Mi nemamo kadar koji bi mogao da radi uspešnu korekciju posturalnog deficita. U razgovoru sa profesorima i nastavnicima, došli smo do zaključka da oni ne poseduju potrebne veštine uz pomoć kojih bi se uhvatili u koštac sa ovim problemom. – naglasio je Stankić i objasnio da je jedino rešenje u kadru, u znanju i veštini koje se u okviru akademije  “Korak”, na osnovu dve decenije dugog iskustva može preneti i drugim prosvetnim radnicima koji bi radili na ovoj problematici.

Tokom marta 2023. godine, povodom 24 godine postojanja, Akademija “Korak” planira da održi prvu Međunarodnu konferneciju posturalnih korektora.

Brojevi su neuporedivo lošiji u odnosu na pre dvadeset godina, problem se umnožava i teži je ali sreća je da deca polako postaju svesna da je loše držanje problem. To se ogleda i u izbegavanju ili bežanju sa časova fizičkog vaspitanja jer deca imaju svest o svom fizičkom hendikepu. Deca izbegavaju nastavu zbog stida svog lošeg izgleda, držanja, a na nama je da im objasnimo da to može biti samo faza ako se na vreme krene sa korigovanjem. Zato je bitno što pre ući u razrede. – poručio je Ljubomir Stankić, predsednik akademije “Korak”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio