Održana završna konferencija projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“ (ECOLACUS)

Danas je održana završna konferencija projekta „Ecolacus“ koji se tokom protekle 4. godine bavio zaštitom biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš.

Projektom su bile ugovorene i sprovedene četiri investicije: nadgradnja prečistača otpadnih voda u Subotici, tačnije izgradnja nove crpne stanice, proširenje kanalizacione mreže naselja Palić i njegovo povezivanje na sistem otpadnih voda u Subotici, pravljenje zaštitnih zona vegetacije oko 4. sektora palićkog i ludaškog jezera sa pešačko-biciklističkim stazama, odmorištima i vidikovcima, i program biomanipulacije na jezeru Palić, odnosno izlov invazivnih vrsta riba. Paralelno su definisani i kriterijumi za vrednovanje uspešnosti projekta.

Dva parametra su bila ključna za praćenje, od kojih je prvi problem netretirane otpadne vode na Paliću.

Na početku projekta smo imali 1500 kućnih priključaka koji su se direktno izlivali u kanal Palić – Ludaš i preko 1000 septičkih jama koje su funkcionisale na sistemu. Drugi kriterijum je ukupan unos fosfora u jezeru kao glavnog nutrijenta i u periodu na početku projekta on je bio negde oko 0,36 mg/l po proseku. – istakao je Marko Stojčić, stručni konsultant na projektu.

Zalaganjem grada i JKP „Vodovod i kanalizacija“ izgrađena su 682 nova kućna priključka i sva otpadna voda koja se prikupi na Paliću se transportuje na prečistač u Subotici. Što se tiče ukupnog nivoa fosfora koji se unosi u vodu, nakon završenih investicija u 2022. godini, a po poslednjim zvaničnim merenjima Zavoda za javno zdravlje Subotica iz novembra, spušten je na 0,19mg/l.

Po svim parametrima ovo možemo nazvati uspešnim projektom. – kaže Stojčić.

Sve je počelo novembra 2017. godine kada je potpisan sporazum između Nemačke razvojne banke KfW, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“ gde je Nemačka razvojna banka odvojila ukupna sredstva za realizaciju projekta u visini od 7.800.000 eura. Grad Subotica je opredelila još milion eura. Urađena su 22 km kanalizacione mreže u naselju Palić, crpna stanica i 5km potisnog voda, zaštićen je zeleni pojas oko jezera Palić i Ludaš, urađena je pešačko-biciklistička staza, a urađena je i biomanipulacija, tj. izlov korovske vrste ribe zbog očuvanja biološke raznovrsnosti i kvaliteta voda jezera Palić i Ludaš. – izjavio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

Poslednji izveštaj o statusu jezera Palić pokazuje znatno poboljšanje jezera, u prvom slučaju to se odnosi na ukupan fosfor koji je iz 5. klase prešao u 3. klasu koja je primenjiva za rekreaciju i kupanje. Još neki parameti su ostali u 4. i 5. klasi, ali u globalu se vidi poboljšanje parametara. – istakla je Dijana Barna ispred Zavoda za javno zdravlje Subotica.

JP „Palić-Ludaš“ izvadilo je čak 273 tone babuške iz jezera Palić.

Prošle godine poribljavanje je započeto a kada smo ove godine radili selektivni izlog, konstatovali smo da sada ima puno više poželjnih riba kao što su smuđ i šaran. – rekla je Marta Dobo, direktor JP „Palić-Ludaš“, uz dodatak da je projektom poboljšana i mehanizacija preduzeća, a zasađeno je i 6.800 sadnica od kojih se većina uspešno primila.

Nemačka razvojna banka KfW je kao glavni finansijer projektom predvidela i monitoring i kontrolu parametara vode u jezerima i on će se, kako praksa pokazuje, raditi na godinu i pet godina nakon završenog projekta. Voda u Paliću je sada čistija, ali i dalje nije za kupanje, sve dok se ne uradi dodatno prečišćavanje Palića. Monitoring svih urađenih mera se nastavlja, a bez kvalitetnog održavanja ovih investicija neće se videti pun efekat projekta. Zbog toga je neophodna i dalja kontrola zaštite zaštićenih područja oko jezera Palić i Ludaš, nastavak programa biomanipulacije i konstantni monitoring parametara otpadnih voda.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio