Otvoren je privremeni prihvatni centar za najugroženije Subotičane

Svake godine tokom zime, na inicijativu Centra za socijalni rad, grad donosi odluku o otvaranju privremenog prihvatilišta za naše najugroženije sugrađane, beskućnike.

Juče je u Ulici Braće Radića br. 83, u mesnoj zajednici Bajnat, u potpuno novom objektu otvoreno novo prihvatilište za ovu zimsku sezonu koje će ujedno predstavljati i trajno rešenje za naredni period i godine.

Objekat je na površini od 186 kvadratnih metara, sastoji se od dve posebne prostorije za spavanje, dnevnog boravka sa trpezarijom, dva kupatila, kuhinjom i magacinskim prostorom. Vrednost radova renoviranja je 6.145.000 dinara, ovim potvrđujemo da grad u duhu politike koju vodi Vlada republike Srbije vodi računa o svojim građanima i to onim najugroženijima, tom u prilog ide i činjenica da je deo budžeta grada za socijalna davanja i dečji dodatak, bez obzira sa sve krize kroz koje prolazimo i na sve restrikcije koje smo imali, ostao netaknut i nije smanjen ni za jedan jedini dinar. – istakao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na otvaranju prihvatilišta uz dodatak da se nada da će predstojeća zima biti blaža.

Smeštajni kapaciteti objekta obuhvataju 9 ležajeva, 6 za muškarce i 3 za žene. Za potrebe prihvatilišta Subotica je za 2022. godinu izdvojila 500.000 dinara a sa budžetom u 2023. obezbediće se 870.000 dinara u iste svrhe.

Dugi niz godina, grad ima prihvatilište za najugroženije sugrađane koji će ga i ove zime koristiti kao sklonište tokom ekstremnih zimskih uslova – rekao je dr Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica.  Trajković je istakao da se prohvatilište nalazi na novoj lokaciji, objekat je renoviran i adaptiran a da su uslovi bolji nego u prošlom smestaju.

Crveni krst je logistički opremio prostor sa garderobom, posteljinom, krevetima, biće uključena 3 obroka i topli napici, obezbeđena su i sredstva za ličnu i zajedničku higijenu kao i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Korisnici imaju pravo na zdravstvene preglede, a biće im obezbeđena i terapija koju im tom prilikom propiše lekar. – istakao je Trajković uz dodatak da će najugroženijim korisnicima biti omogućeni i specijalistički pregledi ukoliko za tim bude potrebe.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio