Posle više od 20 godina, a nekoliko dana nakon svetskog dana dobrote, u Subotici je skućeno 44 izbegličke porodice

Komesarijat za izbeglice i migracije republike Srbije uručio je danas ključeve 44 stana izbegličkim porodicama iz BIH i republike Hrvatske.

Ovi stanovi izgrađeni su u okviru potprojekta 8, Regionalnog stambenog programa koji je pokrenut u cilju obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja za najugroženije ljude koji su izbegli tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine, a finansira se od međunarodne donatorske zajednice, pre svega EU.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a fondom regionalnog stambebnog programa upravlja Banka za razvoj saveta Evrope. Ukupna površina zgrade u Ulici Ive Senjanina br. 1, u kojoj se nalaze stanovi je 2.947 kvadrata, a vrednost radova na objektu iznosila je 1,235.093 eura, gradnja je trajala oko godinu dana, dok je upotrebna dozvola izdata 10. oktobra ove godine.

Na današnji dan smo za jedan važan korak bliži ostvarivanju jednog od strateških državnih ciljeva da izbegla i raseljena lica na teritoriji Srbije imaju rešeno stambeno pitanje. Zajedno sa Komesarijatom za izbeglice, a uz podršu predsednika Aleksandra Vučića, Subotica u kontinuitetu radi na trajnom zbrinjavanju izbeglih i raseljenih lica, ne samo kroz izgradnju stambenih objekata nego i kroz kupovinu seoskih kuća, obezbeđivanju paketa i građevinskog materjala kako bi se obezbedio krov nad glavom za ljude koji su zbog oruženih sukoma u periodu od 1991. do 1995. godine morali da napuste svoje domove i zavičaje. – izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić zahvalivši se donatorima EU, UNHCR-u, Komearijatu za raseljena i izbegla lica i drugim partenrima koji su učestvovali u realutaciji projekta. Ovim projektom namenjena su 32 stana za korisnike sa izbegličkim statusom dok će 12 stanova nastanjivati korisnici koji će u budućnosti uživati uslugu socijalnog stanovanja pod zaštićenim uslovima.

Evropska Unija je najveći donator stambenog projekta, a njen ambasador u Srbiji, NJ.E. Emanuele Žiofre istakao je da je EU do sada uspela da uruči 6600 od ukupno 7548 stambenih jedinica. Žiofre je izrazio nadu da će „novi stanovi doneti dostojanstven život i krov nad glavom mnogim ugroženim porodicama”.

 

UNHCR već 2 decenije pomaže Vladi Srbije da se kroz razne programe ostvari trajna integracija izbeglica a mi smo zajedno sa OEBS-om u Regionalnom stambenom projektu od samog početka. – istakla je Ivana Jelić, šefica Odeljenja za integraciju UNHCR-a u Srbiji.

Danas konačno ispunjavamo jedno od vaših najvećih želja, rešenje stambenog pitanja. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru će i ubuduće vredno raditi jer nam je cilj da najugroženije porodice budu trajno zbrinute. – izjavio je Dušan Kovačević, direktor jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, obraćajući se korisnicima kojima su danas uručeni ključevi stanova.

Jedna od njih, Rajka Babić, u svom obraćanju rekla je: – Sa ocem, bakom i dekom sam 1995. godine kao jedanaestogodišnja devojčica došla u Novi Žednik iz republike Hrvatske. Tamo smo smešteni u kolektivni centar, a od 2003. godine živimo kao podstanari među ljudima koji su nas lepo prihvatili. Završila sam školu, zasnovala porodicu, zaposlila se i danas imam dve devojčice od 7 i od 4 godine. Teške su godine iza nas i nerado se sećamo tih vremena i odlučili smo da od danas gledamo samo napred.

Posle skoro 30 godina izbeglištva danas dobijate vaš dom. 6819 stambenih rešenja je za ovih 10 godina urađeno, a do kraja godine još 50 porodica će dobiti svoj dom. – poručila je Nataša Stanisavljević, Komesar za izbeglice i migracije republike Srbije.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio