Bogojavljanje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Današnji dan, 19. januar Srpska pravoslavna crkva i pripadnici pravoslavne veroispovesti proslavljaju kao “Bogojavljenje”, jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se obeležava uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju koji je 20. januara.

Predanje kaže da se ovaj praznik praznuje neposredno pre nego što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Prema tom predanju, u bogojavljenskoj noći, otvorila su se nebesa i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista, a sa neba se čuo glas Boga koji je poručio:“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.“

U narodu se Bogojavljenjem završavaju nekršteni dani, koji se broje 12 dana posle Božića, kada nema krštavanja jer Isus Hrist još uvek nije bio kršten. Zbog toga se ovaj praznik zove i Vodice ili Vodokršće, a ta imena potiču od “bogojavljenske vodice” koja se toga dana uvek osveštava u crkvi i deli narodu jer se veruje da ima čudotvornu moć. Zbog toga je i običaj da vernici na današnji dan odlaze u vrkvu kako bi uzeli Svetu vodu koju će do narednog Bogoljavljena držati u kući, a koja će dom i njegove žitelje čuvati od uroka i bolesti. U narodu postoji verovanje da se u noći uoči Bogojavljenja, otvaraju nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželeti jednu želju koja će se ispuniti.

Takođe, postoji i verovanje da neudate devojke treba da stave ogledalce pod jastuk, jer kog muškarca sanjaju za njega će se udati. Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema narodnom verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio