Pregled jednom godišnje najbolja prevencija raka grlića materice – dr Vera Kovačević

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, bolesti koja se javlja na donjem delu grlića materice, a počinje kada pojedine ćelije površnog sloja grlića ili kanala grlića počnu da se menjaju i nekontrolisano da se dele. Ovaj karcinom ne nastaje preko noći, a prethode mu pojave premalignih promena koje traju od 3 do 10 godina i one su 100% izlečive ukoliko se u tom stadijumu otkriju.

To je period u kojem gionekolog može da deluje i kada su te promene 100% izlečive. Faktor koji izaziva promene u ćelijama grlića materice je humani papiloma virus (HPV) i to visoko onkogeni tip koji se nalazi u 99,7 % svih slučajeva karcinoma grlića materice. Međutim, to ne znači da će svaka osoba koja dođe u kontakt sa virusom oboleti od raka grlića materice. – kaže dr Vera Kovačević, doktor medicinskih nauka iz oblasti humane reprodukcije i perinatologije i specijalista ginekologije i akušerstva u Dispanzeru za žene u Subotici. Danas se smatra da ne postoji seksualno aktivna osoba koja nekada u životu nije došla u dodir sa nekim od polno prenosivih HPV infekcija, ali kod najvećeg broja osoba infekcija prođe asimptomatski u periodu od sedam meseci do dve godine.

Telo samo od sebe pobedi infekciju, ali kod nekih 10% osoba telo ne pobedi virus i on perzistira u našem organizmu dok u jednom momentu ne dođe do promena ćelija grlića materice – dodaje dr Kovačević.

Iz tog razloga su primarna prevencija, zdravstveno prosvećivanje i podizanje svesti naroda da treba da dolaze na redovne ginekološke preglede, jednom godišnje, od izuzetnog značaja. Tada se skida bris koji se boji metodom „papanikolau“ čija je pouzdanost 70%.

To znači da jednom godišnje ako pacijentkinja dolazi na preventivne preglede, ako i krenu neke promene na ćelijama grlića, siurno će se uhvatiti u fazi kada je lečenje 100% izlečivo. Nakon toga žena može da se porodi i prirodnim putem i sve bude u redu. – objašnjava dr Kovačević uz ponovno naglašavanje primarne prevencije, pre svega vakcinacija. Amerika, Australija i Zapadna Evropa uvidele su značaj vakcinatije i do sada su podelile preko 500.000.000 doza vakcina, a zahvaljujući sistemskoj vakcinaciji smanjena je učestsalost HPV infekcija kod mladih, a za čak 80% su smanjena i obolenja koja izaziva HPV virus.

To su karcinom grlića materice, karcinom završnog dela debelog creva, kacinom usne duplje, ždrela, penisa, vulve i vagine. – kaže dr Vera Kovačević, specijalista ginekologije i akušerstva i nadalje poručuje da je i Srbija, od juna 2022. godine, omogućila da se i kod nas, u svim domovima zdravlja besplatno vakcinišu deca i omladina od 9 do 19 godina, kod osoba starijih od 14 godina vakcinacija se obavlja u tri doze kroz period od 6 meseci i veoma je važno ne stupiti u seksualne odnose dok se sve doze ne prime.

U Domu zdravlja Subotica, od juna prošle godine, pacijentima su date 193. prve doze, kompletno su vakcinisana 32 deteta ispod 14 godina i 34 deteta uzrasta preko 15 godina.

Vakcina se zove Gardasin i štiti prtiv 9 najčešćih tipova HPV virusa. Ta zaštita traje garantovano 10 godina ali to ne zlaži da te osobe ne treba da dolaze na preventivne preglede. – poručuje dr Kovačević.

Simptomi koji vas mogu navesti na pomisao da možda bolujete od neke promene prouzrokovane virusao HPV su krvarenje koje se javlja u toku i nakon seksualnog odnosa, krvarenje između ciklusa, produženo menstrualno krvarenje, bolovi i uporna vaginalna sekrecija neprijatnog mirisa koja ostaje i nakon primenjene terapije. Dodatni faktori koji utiču na to da li će neko oboleti ili ne od infekcije prouzrokovane HPV virusom su pre svega slab imuni sistem koji predstavlja prvi faktor rizika, a dodatni faktori mogu biti i stres, nepravilna ishrana i neredovno spavanje, pušenje i rano stupanje u seksualne odnose, ispod 16 godina.

Osobe koje imaju česte promene seksualnih partnera, koje ne koriste zaštitu odnosno kondom takođe predstavljaju dodatnu grupu faktora rizika a treba nappomenuti i to da se virus prenosi dodirom kože o kožu ili sluzokožu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, 2020. godine detektovano je 1087 slučajeva raka grlića materice u Srbiji, umrlo je 497 žena, svakog dana 10 žena oboli a 3 umru i Srbija je trenutno na drugom mestu u Evropi po broju umrlih od raka grlića materice, na prvom je Crna Gora, a po broju obolielih Srbija je 5. u Evropi.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio