„Dan bezbednog interneta 2023. godine“

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova, otvorili su juče konferenciju na temu „Dan bezbednog interneta 2023. godine”, čiji je cilj podizanje svesti o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade, a koja svake godine udružuje 180 zemalja sveta sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizacijom Propulsion i Dečjim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Podaci istraživanja programa Nova pismenost pokazuju da se 81 odsto mladih informiše putem društvenih mreža, dok je 55 odsto dece uzrasta od 12 do 18 godina u nekom momentu doživelo neprijatnosti na internetu. Od početka rada, Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu stigle su 6.304 prijave, od kojih se čak 548 odnosi na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola.

U okviru konferencije održana su tri panela posvećena značajnim temama u oblastima vršnjačkog nasilja i govora mržnje na internetu, kao i uticaja interneta na mentalno zdravlje mladih.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio