Pas Proteo poginuo dok je spasavao ljude iz ruševina u Turskoj

Zemljotres u Turskoj i Siriji odneo je više od 38.000 žrtava, a spasioci iz celog sveta poslati su u razorene predele kako bi pomogli pri spasavanju.

Veliku pomoć u ovome pružaju i psi koji svojim izoštrenim čulima mnogo bolje od čoveka mogu da pronađu ljude koji su u nevolji. Nažalost, odron sa jedne zgrade odneo je i jednu žrtvu među spasiocima, hrabrog psa Protea koji je uginuo dok je spasavao ljude iz ruševina. Naime, pas i njegov vodič, sa kolegama su pretraživali ruševine u turskom gradu Karamanmarasu, u kojem je bio epicentar potresa. U jednom momentu deo zgrade se obrušio na njega i zatrpao ga. Iako su ga njegove ljudske kolege odmah izvukle ispod šuta, a potom i pokušali da ga ožive, hrabrom Proteu nije bilo spasa.

O ovoj nesreći oglasilo se i Meksičko ministarstvo nacionalne odbrane:

Tužni smo zbog gubitka velikog kolege, psa Protea. Ispunio si svoju dužnost kao član meksičkog tima za traženje i spasavanje, u akciji u koju smo otišli kako bismo pomogli našoj braći u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu – kaže se u saopštenju koje prenose novinske agencije.

Za hrabrog Protea održaće se ceremonija ispraćaja, koju će organizovati njegove meksičke kolege spasioci, a svojim hrabrim srcen i oštrim njihom Proteo je iz ruševina uspeo da spasi dva ljudska života.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio