Do kraja godine biće gotovo Narodno pozorište, a tokom juna Akva park na Paliću

U Subotici je danas potpisan Ugovor o javnoj nabavci izvođenja radova na nastavku adaptacije, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, tačnije završetku VIII/2 faze, između Gradske uprave Grada Subotice i kompanije „SMB gradnja“.

Ugovor kojim su obezbeđena sredstva za nastavak radova potpisali su načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik i direktor “SMB gradnje” Predrag Petričević, a samom potpisivanju prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Rok za izvođenje radova je 240 dana, tj kraj tekuće godine što po svoj prilici prelazi prethodno najavljeni rok – 01. septembar, Dan grada Subotice, a sredstva za završetak većine radova prelaze milijardu dinara.

Izvođač radova biće “SMB gradnja”, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, jedna od najboljih građevinskih kompanija iz Vojvodine.

Imamo, u odnosu na njihov renome, i garanciju da ćemo u ovoj godini Narodno pozorište Subotice vratiti u funkciju, da ćemo u pozorištu videti umetnike, publiku, Subotičane, građane čitave zemlje koji će moći da pokažu i predstave sve ono što umetnici znaju i mogu da predstave kao svoju vrednost. – istakao je Mirović uz dodatak da je Pokrajinska vlada obezbedila deo sredstava od 675.000.000 dinara,  koliko je potrebno da već narednih dana počnu radovi. Predsednik Pokrajinske vlade izrazio je nadu da će Narodno pozorište Subotica biti hram kulture i središte kulturnih zbivanja, mesto gde će umetnici imati prostor i uslove koji su dostojni velikog, uspešnog grada kakav je Subotica.

Prošle godine najavljeno je da će pozorište biti otvoreno na Dan grada, 01. septembra, ali je po oceni zvaničnika, usled objektivnih razloga, taj rok pomeren do kraja godine, tačnije 240 dana od početka izvođenja radova.

Ja sam optimista kada je reč da ćemo u ovoj godini imati prve nastupe naših umetnika pod svodovima rekonstruisanog pozorišta – naglasio je Mirović.

Ukupan iznos Ugovora je 1.154.920.000 dinara, od toga je Republika Srbija preko ministarstva kulture izdvojila 400.000.000 dinara, Uprava za kapitalna ulaganja preko Pokrajinske vlade 675.000.000 dinara i Grad Subotica 80.000.000 dinara. Ono što je najbitnije za grad Suboticu je da je posao dobila “SMB gradnja”, najveći garant da će taj posao biti kvalitatno urađen i u roku zbog svih ozbiljnih referensi koje ta firma poseduje u izvođenju građevinskih radova. – izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Bakić je istakao da će, nakon realizacije projekta, biti završeni svi građevinsko instalacioni radovi unutar pozorišta na svim blokovima, i kompletno završena velika pozorišna sala, kamerna scena, sve probne sale i sve prostorije potrebne za funkcionisanje glumaca, tehničkog osoblja i administracije. Prema njegovim rečima, ostaće samo da se završi koncertna sala koja je, kako je gradnonačelnik ocenio, sama po sebi odvojena celina pa će pozorište moći da funkcioniše dok se bude radila i njena rekonstrukcija. To će ujedno označiti i kompletno završnu devetu fazu svih radova na subotičkom Narodnom pozorištu. Naredne godine očekuju se pripremni sastanci za završetak koncertne sale. Gradonačelnik Subotice je izrazio zahvalnost vladi Republike Srbije koja je ovaj projekat proglasila za projekat od nacionalnog značaja, a i građanima Subotice na strpljenju da im Nardodno pozorište bude vraćeno.

Na zajedničkom susretu, zvaničnici su najavili i da će Subotica već tokom juna dobiti “Akva park” na korišćenje, koji se trenutno gradi na Paliću, a za proleće i leto tekuće godine nastaviće se akcija rehabilitacije velikog broja ulica u našem gradu čije će radove zajednički finansirati Pokrajinska vlada i subotička Uprava.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio