Mačkovićev barometar predmet meseca Gradskog muzeja u Subotici

Barometar sa termometrom iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica predmet je za mart mesec tekuće godine. Ovaj primerak meteorološkog uređaja je pripadao arhitekti Titusu Mačkoviću (Subotica, 1851 – Subotica, 1919), istaknutoj ličnosti istorije arhitekture Subotice.

Predmet visine 62 cm, koji se kačio na zid, u muzejsku zbirku je dospeo otkupom 2009. godine, zajedno sa grupom predmeta koji su nekada pripadali poznatom arhitekti i njegovoj porodici. Jedan deo tog korpusa je od prošle godine izložen u subotičkom muzeju na izložbi Istoricizam u Subotici. Publika još i tokom ove godine, osim Mačkovićevog barometra, može da vidi njegov sat kukavicu, dve knjige bajki na nemačkom jeziku njegove dece, kao i mali orman u stilu Napoleona III, te akvarel naslikan od strane arhitekte 1871. Drveno kućište priloženog meteorolškog uređaja je restaurirao Subotičanin, Grgo Abraham.

Predmet se prikazuje tokom marta u Gradskom muzeju u Subotici jer se svakog 23. marta, u znak sećanja na dan osnivanja Svetske meteorološke organizacije (WMO), obeležava Svetski dan meteorologije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio