Nedelja pravoslavlja kulturno-duhovna manifestacija Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava” od 03. do 08. marta u Subotici

Nedelja pravoslavlja je kulturno-duhovna manifestacija koju organizuje Srpski kulturni centar “Sveti Sava” – zadužbina Dušana Radića, a ove godine od 3. do 8. aprila biće održano šest programa u okviru Nedelje pravoslavlja koja je po svom sadržaju, broju učesnika i predavača najveća stalna manifestacija Centra.

Nedelja pravoslavlja će biti u znaku obeležavanja tri veka od početka gradnje subotičkog pravoslavnog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Manifestacija počinje svečanim otvaranjem, 3. aprila u 19 časova, besedom Vladike bačkog dr Irineja Bulovića i izložbom pod nazivom „Snaga i utočište: 300 godina hrama Sv.Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici” čiji je autor Goran Bolić, konzervator i restaurator. Narednog dana, 4. aprila u 19. časova prof. dr. Boris Stojkovski će kroz predavanje „ Najstarija istorija subotičkih Srba i podizanje hrama Vaznesenja Gospodnjeg“ predstaviti dugu istoriju srpskog stanovništva na ovom prostoru. U sredu, 5. aprila u 19. časova održaće se projekcija filma „ 30 godina sabornosti – na mnogaja ljeta“. To je filmkoji govori o 30 godina rada Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ koji je snimljen uz podršku Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ povodom obeležavanja tri decenije rada Centra.

Narednog dana, 6. aprila u 19 časova u Zadužbini Dušana Radića biće predstavljen Književni portret dr Duška Babića, književnika i upravnika Srpske književne zadruge. O književnom stvaralaštvu dr Duška Babića govoriće Dragan Lakićević, pisac i dr Maja Stokin, profesor književnosti. U petak, 7. aprila u 19 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena monodrama „Knjiga o Milutinu – Knjiga prva“, po tekstu Danka Popovića, u režiji Egona Savina, produkcija Zvezdara teatra, a u izvođenju Nenada Jezdića. Karte za predstavu su u prodaji na biletarnici Narodnog pozorišta od 24. marta po ceni od 900 dinara. Nedelja pravoslavlja završava se 8. aprila, kada će u 19 časova biti održana duhovna tribina po blagoslovu Vladike bačkog dr Irineja Bulovića.

Svi programi u Nedelji pravoslavlja počinju u 19.00 časova. Izložbu će posetioci moći da pogledaju od 3. do 30. aprila svakim radnim danom od 10.00 do 14.00 časova. Sve programe zaintersovani će moći da pogledaju na youtube kanalu Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio